De patroonzoekers Bekijk groter

De patroonzoekers

Een nieuwe theorie van de menselijke vindingrijkheid

9789057125669

Verwacht

Vul uw e-mail adres is, dan wordt u verwittigd wanneer het door u gekozen boek verschenen is.

Een gedurfd nieuw antwoord op de vraag waarom alleen mensen dingen kunnen uitvinden: omdat we patronen kunnen herkennen. De genen hiervoor overlappen bovendien met de genen voor autisme. Meteen ook een uitdaging om anders te denken over mensen die anders denken.

Meer details

21,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.
Verwachte verschijningsdatum mei 2022

Meer informatie

Waarom kunnen alleen mensen dingen uitvinden? In dit boek komt Simon Baron-Cohen met een gedurfd nieuw antwoord: omdat we patronen kunnen herkennen, in het bijzonder als-en-dan-patronen. En hij betoogt dat de genen voor dit unieke vermogen overlappen met de genen voor autisme.

Baron-Cohen laat zien hoe ons unieke vermogen om dingen uit te vinden de menselijke vooruitgang al 70.000 jaar aanstuurt – van het eerste muziekinstrument tot de agrarische, industriële en digitale revoluties. Door dit vermogen te koppelen aan een aandoening die zo vaak verkeerd begrepen wordt, daagt De patroonzoekers ons uit om anders te denken over mensen die anders denken.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Simon Baron-Cohen

Prof. dr. Simon Baron-Cohen is een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van autisme. Hij is hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en directeur van het Autism Research Centre van Cambridge University.
website


Persartikels

‘Op grond van uitgebreid onderzoek stelt Baron-Cohen dat de meesten van ons de wereld op een geheel eigen manier waarnemen. Sommigen richten zich op mensen, anderen op dingen. De auteur toont overtuigend aan dat de tweede soort – de patroonzoeker – aan de basis staat van de moderne menselijke beschaving.’ – Frans de Waal

‘Dit boek werpt licht op een van de meest kenmerkende eigenschappen van de mensheid, viert de menselijke cognitieve diversiteit, en is rijk aan empathie en psychologisch inzicht.’ – Steven Pinker