Lifehacks voor meiden met autisme Bekijk groter

Lifehacks voor meiden met autisme

Handige tips voor dagelijkse problemen

9789088509797

Verkrijgbaar

Eigentijds en vlot geschreven boek met informatie, tips en soms eenvoudige oefeningen voor allerlei thema’s waar meisjes met autisme in hun (dagelijks) leven tegenaan kunnen lopen.

Meer details

28,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

In de periode van 8 tot 18 jaar kan het leven behoorlijk ingewikkeld zijn. Als meisje met autisme kun je je handen vol hebben aan alle uitdagingen van het dagelijks leven.

Lifehacks voor meiden met autisme is een eigentijds en vlot geschreven boek voor meisjes en meiden met autisme. Het geeft informatie, tips en soms eenvoudige oefeningen voor allerlei thema’s waar deze meisjes in hun (dagelijks) leven tegenaan kunnen lopen: samenwerken, huiswerk maken, roddelen, keuzestress, overprikkeling, ingewikkelde gevoelens, puberteit, kleding, make-up, verliefdheid en seksualiteit. Het boek bestaat uit ruim veertig korte hoofdstukken over afgebakende onderwerpen. Ze beginnen steeds met het verhaal van een basisschoolmeisje en een middelbareschoolmeisje met autisme. Daarna volgen informatie en weetjes, worden er tips gegeven voor de meisjes zelf, maar ook voor hun vriendinnen, ouders en leerkrachten. Dit zijn de zogenaamde ‘lifehacks’ die het leven wat makkelijker maken.

Ook hulpverleners kunnen dit boek goed gebruiken om meisjes inzicht en handvatten te geven hoe om te gaan met hun autisme in specifieke situaties. En het helpt bestaande opvattingen over autisme bij meisjes te verhelderen en waar nodig te nuanceren.

De auteurs van dit boek zijn ervaringsdeskundigen met autisme en/of behandelaren van meisjes met autisme. De redactie wordt gevormd door drie bestuursleden van het Female Autism Network of The Netherlands (FANN), allen werkzaam als psycholoog in het autismeveld.

Gerelateerde titels

Auteurs

Audrey Mol

Dr. A.J.J. (Audrey) Mol werkt als klinisch psycholoog bij de polikliniek Volwassenen van het dr. Leo Kannerhuis in Amsterdam en is Specialismeleider Autisme binnen de Parnassia Groep. Daarnaast is zij docent bij de RINO Groep te Utrecht, waar ze lesgeeft over autisme aan psychologen in opleiding tot Gz-psycholoog. Ze is voorzitter van NIPA (www.nipa-autisme.nl) en bestuurslid bij FANN (www.femaleautismnetwork.nl) en CASS18+ (www.cass18plus.nl). Vanuit haar eigen praktijk (www.autismekundig.nl) geeft ze lezingen, scholing en supervisie over autisme aan hulpverleners.
Audrey maakt zich al jaren hard voor het verbeteren van de hulpverlening voor mensen met autisme in het algemeen, en voor vrouwen met autisme in het bijzonder. Daarbij is zij een groot voorstander van het meer ‘stoornisoverstijgend' samenwerken binnen de ggz, zodat cliënten kunnen profiteren van een brede deskundigheid en de hulpverlening beter aansluit bij de daadwerkelijke hulpvraag van de cliënt.


Els Blijd-Hoogewys

Dr. E.M.A. (Els) Blijd-Hoogewys is een autisme-expert, die nationaal en internationaal geraadpleegd wordt over autisme bij meisjes en vrouwen. Els is klinisch psycholoog en psychotherapeut (cognitief gedragstherapeut VGCt en groepspsychotherapeut NVGP). Ze werkt bij INTER-PSY, te Groningen, als manager behandelzaken van de specialistische teams, waaronder het expertise team jonge kind en het autismeteam. Els diagnosticeert en behandelt veel vrouwen met autisme. Ze is voorzitter van de FANN en van CASS18+. Ze organiseert jaarlijks het Nationaal Autisme Congres. Els geeft geregeld lezingen over autisme en schrijft artikelen, hoofdstukken en boeken over autisme.

FANN is een landelijk interdisciplinair netwerk van professionals dat zich inzet voor verbetering van de diagnostiek en behandeling van meisjes en vrouwen met autisme.
CASS18+ is een netwerk van professionele GGZ-hulpverleners dat zich inzet voor verbetering van de diagnostiek en behandeling van volwassenen met autisme.


Marleen Bezemer

MSc. M.L. (Marleen) Bezemer is als GZ-psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker werkzaam bij INTER-PSY.
In haar klinisch werk doet ze diagnostiek bij volwassenen, waaronder vrouwen met (vermoedens van) autisme, en biedt ze verschillende behandelingen (o.a. CGT, SFT, ACT, EMDR). Ze vindt het een uitdaging om verder te kijken dan het klassieke autismebeeld, en door het camouflagegedrag heen te prikken dat veel vrouwen met autisme zich gaandeweg eigen hebben gemaakt om hun beperkingen te maskeren of te compenseren.
In haar onderzoekswerkzaamheden richt ze zich voornamelijk op analyse en constructie van vragenlijsten op gebieden als autisme en executief functioneren. Zo heeft ze samen met Els Blijd-Hoogewys de M-ASD ontwikkeld, een vragenlijst om het subtielere autismebeeld sneller te kunnen signaleren. Deze lijst kan bijvoorbeeld ingezet worden bij vrouwen met vermoedens van autisme.
Marleen is tenslotte mede-oprichtster en bestuurslid van FANN.