Allemaal autistisch Bekijk groter

Allemaal autistisch

Tussen hulp, hoop en hype

9789088509032

Verkrijgbaar

Dit boek houdt de vele aspecten en aannames van autisme op prikkelende wijze tegen het licht en biedt een originele kijk op autisme. Verrassende en onmisbare aanvulling voor professionals en elke geïnteresseerde.

Meer details

24,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 216p.

Meer informatie

Autisme is in korte tijd tot in de vezels van onze maatschappij doorgedrongen. Niet alleen als psychiatrische diagnose, maar ook zoals het begrip in de volksmond gebruikt wordt. De afgelopen decennia figureren autisten steeds vaker in films en romans. Vaak gaat het daarbij om mensen met een uitzonderlijk talent. Via deze publieke exposure ontstaat een bijna geïdealiseerd beeld van de autist. In Allemaal autistisch worden de vele aspecten en aannames van autisme op prikkelende wijze tegen het licht gehouden.

Sinds het eind van de vorige eeuw zijn er vele handboeken over autisme geschreven. Tegelijkertijd is autisme onze gewone taal binnen gedrongen. Op kantoor of op school worden personen die niet altijd voldoen aan de hoge sociale norm, gemakkelijk afgeschilderd als autist. Maar welke ontwikkelingen in de geschiedenis, in de psychiatrie en in de maatschappij liggen hieraan ten grondslag? Hoe heeft het begrip zich kunnen evolueren tot wat het nu is?

Vanuit deze vragen wordt onze huidige kennis over autisme, laverend tussen hulp, hoop en hype, in dit boek nader bekeken. Er is aandacht voor verguisde theorieën als die van Bruno Bettelheim (de ijskastmoeder) en Niko Tinbergen, de rol van ouders en de invloed van ‘Bekende Autisten’ als Kees Momma, Daniel Tammet en het tekenwonder Nadia. Er wordt uiteengezet waarom autisme zo tot onze verbeelding spreekt, maar ook waarom de verbeelding soms met ons op de loop gaat.

Allemaal autistisch biedt een originele kijk op autisme; een verrassende én onmisbare aanvulling voor professionals en iedereen die geïnteresseerd is in autisme.

Auteurs

Gerrit Breeuwsma

Gerrit Breeuwsma (1958) is als ontwikkelingspsycholoog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doceerde daarnaast enige jaren psychologie aan kunstvakdocenten en schreef voor de Open Universiteit een driedelig cursusboek over De menselijke levensloop. In perspectief van een persoonlijk wereldbeeld (1990).
Hij promoveerde in 1993 op Alles over ontwikkeling. Over de grondslagen van de ontwikkelingspsychologie dat in een handelseditie verscheen. Andere boekpublicaties zijn onder andere De constructie van de levensloop (1994), Psychologie voor de linkerhand. Over kunst, verbeelding en andere afwijkingen (1998), Psychologische zaken. Wegwijs in de werking van de geest (2004) en Het vreemde kind. De kindertijd als sleutel tot onszelf (2009).
Hij werkt al enige jaren aan een project over De oorlog door de ogen van het kind, waarin aan de hand van theorieën uit de pedagogiek en psychologie, historische bronnen, (auto)biografisch materiaal, dagboeken en brieven wordt getracht de ervaring, verwerking en verbeelding van de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van kinderen in kaart te brengen.
Hij publiceert artikelen, essays, recensies en columns over uiteenlopende onderwerpen in de ontwikkelingspsychologie, onder meer in het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme en Pedagogiek in Praktijk.

Foto: Reyer Boxem


Persartikels

Interactie Academie (31-01-2020)
"Breeuwsma slaagt hier in iets waar zelfs Harry Potter nooit in geslaagd is."