Ondernemen(d) met autisme Bekijk groter

Ondernemen(d) met autisme

Inspirerende ondernemersverhalen met praktische tips voor een succesvol bestaan als zelfstandige

9789088508721

Verkrijgbaar

Een boek over de mogelijkheden van ondernemen met autisme en de voordelen die dit kan bieden. Met inspirerende voorbeelden, praktische tips en adviezen, maar ook met aandachtspunten en valkuilen.

Meer details

28,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2018, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 148p.

Meer informatie

In Nederland wonen naar schatting 190.000 mensen met de diagnose autisme. Ruim tweederde van hen neemt niet deel aan het arbeidsproces. Zij hebben vaak het stempel ‘arbeidsgehandicapt’ en werk is meestal niet hun belangrijkste bron van inkomsten. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Het vinden en behouden van werk is voor mensen met autisme vaak een uitdaging. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo kan communicatie met collega’s of klanten relatief veel energie kosten. Ook kan overprikkeling ontstaan door omgevingslawaai of felle verlichting op de werkplek.
Sommige werkgevers houden hier rekening mee door werkplekken of werktijden aan te passen. Andere werkgevers nemen mensen met autisme niet aan uit angst voor extra kosten, bureaucratie of vanwege andere vooroordelen.

Een andere optie om aan werk te komen is zelf ondernemer te worden. Op die manier kan iemand met autisme zijn eigen werkzaamheden bepalen, zijn eigen tijd indelen en zijn eigen werkomgeving kiezen.
Juist daarover gaat dit boek: de mogelijkheden van ondernemen met autisme en de voordelen die dit kan bieden. Naast inspirerende voorbeelden van ondernemers, hun adviezen en praktische tips komen ook aandachtspunten en valkuilen aan de orde.

Auteurs

Marijn Bon

Marijn Bon (1980) studeerde journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Na haar studie werkte zij jarenlang als gedetacheerd webredacteur, voornamelijk voor (semi-)overheidsorganisaties. In 2012 kreeg zij op 32-jarige leeftijd de diagnose het syndroom van Asperger (tegenwoordig autisme) nadat zij jarenlang vastliep in haar werk- en privéleven. Deze diagnose betekende voor haar vooral een opluchting en een handvat om haar leven en werk beter in te richten. Zij ging op zoek naar oplossingen.
Na een tussenjaar om aan zichzelf te werken bleek het lastig om weer werk te vinden. Een ondernemerstraining bood perspectief, maar specifieke tips voor iemand met autisme ontbraken daarin. Daarom ging Marijn zelf op onderzoek uit. Dat was de aanleiding voor een serie interviews en uiteindelijk het boek 'Ondernemen(d) met autisme'. Sinds 2015 werkt ze als contentspecialist voor Swink, een buitengewoon internetbureau dat de kwaliteiten van mensen met autisme inzet voor haar diensten. Naast haar werk blogt zij regelmatig over haar vakgebied en autisme.