Aanbieding! De nieuwe grachtengordel Bekijk groter

De nieuwe grachtengordel

De realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam

9789068687163

Verkrijgbaar

Tussen 1949 en 1959 verrezen rond Amsterdam 50.000 woningen in nieuwe tuinsteden. Ze gaven gestalte aan de waarden van de 20ste eeuw, sociale gelijkheid, vrijheid, persoonlijke ontplooiing. De uitvoering ervan staat in dit boek centraal.

Meer details

49,90 € incl. btw

Datasheet

colofonhardcover (24,5 x 30 cm) - 400p. met 375 illustraties in kleur
jaar2017
UitgeverijThoth

Meer informatie

Het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw ontwikkeld, omdat Amsterdam hoognodig moest uitbreiden. Een stadsuitbreiding met de allure van de grachtengordel, dat was de ambitie achter het AUP uit 1934. Daar werd geen letterlijke kopie van monumentale straatwanden aan gebogen waterwegen mee bedoeld, maar een nieuwe stad waarin iedereen - sociaal gelijk en omgeven door voldoende ruimte, groen en licht – zichzelf verder kon ontplooien. De oplossing werd gevonden in een reeks van nieuwe tuinsteden.

De realisatie van het plan leidde vanaf 1949 tot een verdubbeling van de omvang van de stad. In een verbazingwekkend kort tijdsbestek van tien jaar verrezen rond Amsterdam 50.000 woningen in wijken als Bos en Lommer, Watergraafsmeer, Slotermeer, Geuzenveld, Osdorp en Buitenveldert. Hoe organiseerde Amsterdam deze megaklus, welke (buitenlandse) steden dienden als voorbeeld? Wat waren de telkens terugkerende thema’s en problemen?

De auteurs brachten maanden door in het eindeloze archief van de Dienst Publieke Werken Amsterdam. Deze onuitputtelijke bron van gegevens is de ware hoofdpersoon van dit boek. Het Algemeen Uitbreidingsplan, met L.S.P. Scheffer, Theo van Lohuizen, Cornelis van Eesteren en Jacoba Mulder als belangrijkste grondleggers, is het paradepaardje van de moderne stedenbouw, met prachtige ontwerpvondsten als de Sloterplas, Tuindorp Frankendaal en de parken rond de Nieuwe Meer en de Amstel. Het plan kreeg veel lof, ook uit het buitenland, en speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol bij de uitbreiding en de verdichting van de stad.

Een initiatief van Monumenten en Archeologie (gemeente Amsterdam) en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.

Auteurs

Marinke Steenhuis (red.)


Vincent van Rossem


Jeroen Schilt


Paul Meurs


Lara Voerman


Minke Walda