Overheidscommunicatie Bekijk groter

Overheidscommunicatie

Een gedragswetenschappelijke aanpak

Verkrijgbaar

Dit boek focust op de beïnvloedende rol van overheidscommunicatie en geeft een overzicht van de actuele sociaalwetenschappelijke inzichten op dat terrein.

Meer details

31,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2020, 3de herziene druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

Overheden communiceren met burgers. En dat doen zij met een reden. Bijvoorbeeld om mensen aan te moedigen meer te bewegen en zo overgewicht tegen te gaan. Of om rommel direct in de vuilnisbak te gooien om zo milieuvervuiling te helpen verminderen. De overheid zet communicatie grootschalig in voor het veranderen, versterken of afzwakken van gedrag, attitudes en kennis onder burgers.

Overheidscommunicatie legt de focus op de beïnvloedende rol van overheidscommunicatie. Het boek geeft een overzicht van actuele sociaalwetenschappelijke inzichten die de bijdrage van communicatie aan overheidsbeïnvloeding een stevig fundament geven. Deze inzichten worden geïllustreerd met voorbeelden uit campagnes en krantenartikelen.

Verschil met vorige edities:

  • De wetenschappelijke literatuur is geactualiseerd;
  • Een aantal cases is vervangen door nieuwere;
  • Aan social media en storytelling zijn aparte hoofdstukken gewijd;
  • Er is aandacht voor de ethische aspecten van beïnvloedende overheidscommunicatie;
  • De consequenties van laaggeletterdheid en beperkte digitale vaardigheden voor overheidscommunicatie komen aan de orde;
  • Het Behaviour Change Wheel en het EAST-model als methoden voor interventieontwikkeling worden besproken en
  • tot slot reflecteren de auteurs – mede als reactie op kritische geluiden in de pers op de robuustheid van sociaalpsychologisch onderzoek – op realistische verwachtingen die men mag hebben van evidence-based overheidscommunicatie, alsmede op de onvermijdelijke beperkingen van de menswetenschappen op het vlak van gedragsbeïnvloeding.

Overheidscommunicatie is bedoeld voor hbo- en wo-studenten van opleidingen waarin aandacht is voor (overheids)communicatie en gedragsbeïnvloeding. Daarnaast is het een naslagwerk voor communicatieprofessionals en bestuurders.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Bert Pol

Bert Pol is actief in de communicatiepraktijk en in de wetenschap.


Christine Swankhuisen

Christine Swankhuisen is actief in de communicatiepraktijk en in de wetenschap.