Druk en dromerig Bekijk groter

Druk en dromerig

ADHD bij meisjes, voor ouders, leerkrachten en meisjes

9789088508158

Verkrijgbaar

Vertrekkend vanuit haar eigen ervaring en met wetenschappelijke informatie wil de auteur zorgen voor meer inzicht in en begrip voor ADHD bij meisjes, een probleem dat vaak laat herkend wordt.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2018, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

ADHD wordt vaak gezien als een probleem van jongens. Bij meisjes wordt ADHD veel minder vaak herkend en erkend. Meisjes worden ook vaak op latere leeftijd gediagnosticeerd dan jongens. Ze vallen minder op omdat ze over het algemeen minder verstorend gedrag laten zien, zowel thuis als op school. Meisjes zijn over het algemeen minder ‘stuiteraars` dan jongens.

Jacqueline van de Sande gebruikt biografische gebeurtenissen uit haar jeugd om te laten zien welke invloed (toen nog niet gediagnosticeerde) ADHD heeft gehad op haar leven. Haar doel is om meer inzicht en begrip te kweken voor meisjes met ADHD en te laten zien dat de ADHD-ster niet bestaat. Ook het bespreekbaar maken van dit onderwerp was een belangrijke motivatie voor het schrijven van dit boek. Door middel van soms grappige en soms aandoenlijke anekdotes houdt zij het boek luchtig, maar toch ook leerzaam en aangrijpend. Elk hoofdstuk heeft een thema, dat als een rode draad door dat hoofdstuk loopt. In ieder hoofdstuk wordt op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde informatie kort toegelicht en volgen aanbevelingen voor het omgaan met ADHD voor leerkrachten en ouders.

Jacqueline weet uit eigen ervaring welke invloed ADHD kan hebben op het leven van meisjes. Maar ook als hulpverlener binnen jeugdzorg en basisonderwijs en als moeder heeft zij dagelijks te maken met ADHD.

Veel meisjes en vrouwen zullen de beschreven ervaringen herkennen, leerkrachten en ouders kunnen met de aanbevelingen een betere communicatie en begrip tot stand brengen. 

Gerelateerde titels

Auteurs

Jacqueline van de Sande

Jacqueline van de Sande komt oorspronkelijk uit de ‘sportwereld’. Zij voltooide de CIOS-opleiding in Arnhem en gaf jaren basketbaltraining en tennisles. Zelf basketbalde zij tot haar 30e op het hoogste niveau. Zij studeerde Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en rondde de Voortgezette Opleiding in de Geestelijke Gezondheidszorg aan de Hogeschool van Amsterdam af.
Jacqueline was jaren werkzaam binnen het Algemeen Maatschappelijk Werk en Schoolmaatschappelijk Werk, eerst als uitvoerend maatschappelijk werker, later als teamleider. Zij maakte vervolgens de overstap naar de GGZ Volwassenzorg en werkte als POH-GGZ en hield zich bezig met Kortdurende behandelingen.
Zij is zich vervolgens gaan specialiseren in het werken met kinderen en ouders. Zij volgde onder meer aanvullende scholing op het gebied van Schoolmaatschappelijk werk, kindermishandeling en huiselijk geweld, complexe gezinssituaties, psychopathologie bij kinderen, ontwikkelingsstoornissen onder meer ADHD en ASS en gezinsbegeleiding.
Jacqueline heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de jeugdzorg. Als Schoolmaatschappelijk Werker binnen het basisonderwijs en als gezinsbegeleider heeft zij te maken met diverse opvoedings- en onderwijsvragen. Zij werkt onder meer met kinderen met ADHD en hun gezinnen.
Tegenwoordig is zij tevens werkzaam als POH-Jeugd GGZ binnen huisartsenpraktijken. Deze functies vervult zij, sinds de transitie van de jeugdzorg, vanuit de afdeling Zorg (team Jeugd) van de gemeente Montferland.