Een kroniek van het historisch cultuurprotest tegen een politieke agenda die wil besparen om te kunnen vermarkten en die het cultuurbeleid wil inzetten als een instrument voor de Vlaamse natievorming
Een prikkelend essay over hoe we ons presenteren op sociale media, big data en over de vraag: wat doén we eigenlijk online?
Een verzameling van acht voorwoorden op onbestaande boeken, voorafgegaan door een voorwoord. Een uniek werk dat het postmoderne denken in de tijd vooruit is gebleken.
Een prikkelende beschouwing over controledrift, avontuurzin, idealisme en zinnelijke overgave.
Dit is een filosofisch sprookjesboek, het boek der verbazing. Een verzameling poëtisch-filosofische miniaturen. Een brede waaier aan speelse, toegankelijke teksten die samen toch een stevig parcours vormen.
Is de cultuur zoals wij die graag zien en die wij wellicht in haar kern zouden willen behouden nog wel wat wij denken dat zij is? Een pleidooi voor een bewuste en kritische levenshouding. In zes essays.
In dit deel van de Richard Wagners Prozageschriften gaat Wagner in op de maatschappelijke functie van kunst.
Een zoektocht naar een diepere, existentiële en spirituele dimensie, een ervaring van het onuitsprekelijke die meer dan ooit de geijkte grenzen tussen kunst en mystiek, religie en atheïsme, tussen westerse en oosterse filosofie doorbreekt.
Hét handboek voor studenten genderstudies in de cultuurwetenschappen. Biedt ook de geïnteresseerde leek een kleurrijk beeld van een jong en politiek geëngageerd vakgebied. 2de geheel herziene en stevig uitgebreide editie met 8 nieuwe hoofdstukken.
Rancière verzet zich tegen de gedachte dat het hedendaagse publiek van kunst en cultuur passief het getoonde aanschouwt. In zijn briljante analyse komt hij tot een radicaal andere visie op de geëmancipeerde toeschouwer en op kunst als politiek instrument.
De kunst van kritiek brengt teksten bijeen van internationale Adorno-kenners die de vraag naar de actualiteit van radicale cultuurkritiek centraal stellen.
Laatste boek dat de Franse filosoof Gilles Deleuze zelf heeft samengesteld. Over de relatie tussen literatuur en filosofie, over schrijvers als Herman Melville, T.E. Lawrence en Leopold von Sacher-Masoch, en filosofen als Kant, Spinoza en Nietzsche.
In 17 hoofdstukken gaat Deleuze de confrontatie met het werk van Bacon aan. De analyses komen uiteindelijk samen in een reflectie op Bacons werk als geheel. Inzicht in de schilderkunst van Bacon en een beeld van Deleuzes eigen filosofische ontwikkeling.
De teksten in dit boek tonen de jonge, revolutionaire Schlegel en weerspiegelen zijn stilistische veelzijdigheid. Zijn fundamentele vragen over taal, de onkenbaarheid van de wereld en de verbeeldingskracht van literatuur en poëzie zijn nog steeds actueel.
Tweede deel van Flussers grote mediatheoretische trilogie, waarin hij de geschiedenis en ontwikkeling van communicatietechnieken in beeld en schrift vanaf de prehistorie tot en met het digitale tijdperk neerzet als een proces van toenemende abstractie.
Kunstenaars, zakenlui, politici, journalisten, wetenschappers... schrijven een brief naar een geliefd iemand en vertellen hem/haar over het belang van kunst in hun leven.
Een openhartige essaybundel over een gesloten cultuur. Door persoonlijke gesprekken met zijn broers, zus en moeder laat Said El Haji zien hoe zijn familie en hij gevormd zijn door een patriarchale traditie van eer, plicht en mannelijke dominantie.
Voor het eerst verschijnen in Nederlandse vertaling Wagners meest boeiende, bekende of beruchte teksten. Met uitgebreide inleiding en verklarende noten waarmee de lezer de teksten in de context van Wagners tijd, leven en muziekdramas kan plaatsen.
De eerste Nederlandse vertaling van deze sleuteltekst uit Wagners proza. Onmisbare lectuur voor iedere Wagnerliefhebber.
De functie van het museum in de hedendaagse maatschappij belicht vanuit diverse invalshoeken.
De auteurs nemen de kernbegrippen van Groys' visie op de functie van het museum in de hedendaagse maatschappij als uitgangspunt en plaatsen het werk van de filosoof/kunstcriticus in een breder perspectief.
Voordelig geprijsde set van de beide boeken van en over Boris Groys visie op het hedendaagse museum.
De sleutelteksten van Badiou's kunsttheorie, geplaatst in de context van zijn recente pleidooi voor een nieuwe communisme. Met interviews met Alain Badiou, Simon Critchley en Jonas Staal.
Tweede deel van een reeks essaysbundels over cultuurkritiek en maatschappij, door Adorno zelf samengesteld.
Eerste deel van een reeks essaybundels over cultuurkritiek en maatschappij door Adorno zelf samengesteld. Met de klassiekers van de cultuurfilosofie.
Activiteiten
Momenteel geen aankomende activiteiten