De Tilburgse studentenopstand van 1969 in een breed historisch-filosofisch kader geplaatst. Over pacifisme, democratisering, ontkerkelijking, seksuele bevrijding, popmuziek, maatschappelijke actie en politiek en cultureel avonturisme.
Het verhaal van Friezen, Franken en Saksen blijkt gecompliceerder te zijn dan eerst werd gedacht. Een boeiend stukje vroege geschiedenis van de Lage Landen.
Een zoektocht doorheen de bronnen naar de plaats van het oude Trajectum in de geschiedenis der Lage Landen.
Een onmisbaar naslagwerk voor de geschiedenis van de maatschappijkritiek en wijze lessen voor wie wil nadenken over onze huidige en toekomstige samenleving.
Historicus van Vergeten Zaken Lucas Catherine steekt een vinger achter het zwartgele bloemetjesbehang van de officiële herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog en beschrijft de strijd van de Belgisch-Congolese en Duitse koloniale troepen in Oost-Afrika
Het verblijf van Peter de Grote in Nederland in geuren en kleuren verteld, met veel pittige en soms pikante getuigenissen van ooggetuigen. Met uitvoerig gebruik van materiaal uit Nederlandse, Franse, Engelse, Belgische en Russische archieven.
Hoe Brussels zijn die krachtig ruikende kaas, dat witloof, die spruitjes en die kippen eigenlijk? Verras uw tafelgenoten met historische recepten en werk af met weetjes over wat er op hun bord ligt!
Van boerenopstanden tot stakingen, van de Galliërs tot de andersglobalisten... 19 historici leggen die bladzijden uit onze geschiedenis bloot waarvan de officiële bronnen geen gewag maken. Een pantheon van onze vaderlandse onruststokers.
Roger Rutten brengt dit verhaal van collaboratie en verzet als geschiedschrijving van onderuit: verrassend, gedetailleerd, menselijk.
Het centrale thema in deze meeslepende herinneringen is de tegenstelling tussen humane doelen en inhumane middelen, tussen revolutionair gewelddadig handelen en het tot stand brengen van een vreedzame, socialistische maatschappij.
Deel 32 van de memoires van schrijver en journalist Willem Oltmans.
Het meeslepende levensverhaal van een bevlogen vakbondsman. Een boek dat zich niet alleen in de verleden tijd laat lezen.
Het leven van het doodgewone gezin Vyncke in Vivenkapelle tijdens de oorlogsjaren, meegesleurd in de verpletterende logica waarmee oncontroleerbare gebeurtenissen zich voltrekken en ravages aanrichten.
In dit boek laat Lucas Catherine twintig vranke vrouwen aan het woord die tussen 710 en 1610 in Andaloesië, ooit moslim-Europa, leefden.
Hertaling van een 16de-eeuws manuscript uit Zutphen met populaire liedteksten en spreuken. Met uitgebreide commentaren en vergelijkingen om ons begrip in de processen van mondelinge en schriftelijke overlevering te verdiepen.
Autobiografische geschriften en radioredes tegen het antisemitisme van Jan Hoving, een van de voormannen van de vrijdenkersbeweging in het Interbellum.
Een indringend relaas over de absurditeit van de Eerste Wereldoorlog van de hand van een eenvoudige Franse tonnenmaker en socialist van het eerste uur.
Wat was en is het (biologisch) nut van religie? Die vraag vormt de hypothese van dit proefschrift.
De politieke biografie van een land zoals ze er in Europa en Azië geen twee hebben.
Een fascinerend en prikkelend standaardwerk over landschap, ontginning, relatie tussen water en land en het bouwen en immer verbouwen van de stad Amsterdam.
Deel 30 van de memoires van schrijver en journalist Willem Oltmans.
Over het mythische karakter van alle godsdiensten en zeker van het christendom. Een herziene uitgave van De gelaagde religie.