Cas van Houtert borstelt een portret van de keizers van het Heilig Roomse Rijk met al hun hebbelijkheden. Een meeslepend relaas gebaseerd op een indrukwekkende feitenkennis en gebracht met een vleugje ironie.
Hélène Cixous beschrijft een episode uit de complexe en kosmopolitische geschiedenis van haar moeders Joodse familie verweven met haar moeders jeugdherinneringen aan het vooroorlogse Osnabrück en lotgevallen van personages uit de literatuur. Ze speelt met feit en fictie, en laat zien hoe het leed van een oorlog blijft doorwerken. Met tekeningen van Pierre...
De reis naar Rome van koningin Christina van Zweden - juli 1654 tot december 1655 - verteld in de context van de woelige Europese geschiedenis van de nieuwe tijd. Op basis van nauwgezet historisch onderzoek.
Voor zover bekend het enige dagboek van een Nederlander die meevocht in de Spaanse burgeroorlog. In 2019 werd het in het nachtkastje van zijn dan net overleden oudste zuster teruggevonden.
In dit vervolg op Beethoven in de bunker vertelt Fred Brouwers over de verknipte verhouding van de nazi's met klassieke muziek. Opnieuw een beklijvend stuk muziekgeschiedenis.
In deze wervelende autobiografie vertelt activiste Angela Davis niet alleen haar eigen fascinerende verhaal, maar ook dat van een veranderende wereld. Over klasse en identiteit, marxisme, Cuba, feminisme en politiegeweld. Maar ook over de noodzaak om te sensibiliseren, organiseren en mobiliseren.
Het levensverhaal van de Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier, van joodse afkomst, lid van de roemruchte verzetsgroep CS-6, door één van haar eigen mensen verraden en in 1943 in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd.
In dit meesterwerk (1900) levert de Duitse socioloog Simmel kritiekop het liberalisme, socialisme en kapitalisme. Een boek dat gelezen moet worden om zijn enorme historische waarde, maar ook om zijn briljante en nog altijd actuele inzichten.
Reeks samenhangende essays over de heksenvervolging, die vooral bedoeld was om van vrouwen onderdanige werkkrachten te maken, en over de pogingen om het lichaam, de seksualiteit en de baarmoeder van vrouwen te controleren. Een historisch relaas met verrassende lijnen naar vandaag.
Een meeslepend portret van een van de grootste filosofen van de negentiende eeuw dat zich meer concentreert op de man en het drama van zijn leven dan op zijn werk. Een indrukwekkend document om het denken van de filosoof grondig te begrijpen.
Deze atlas beschrijft de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam aan de hand van een reeks historische en nieuw getekende kaarten, vanaf het begin tot onze tijd, vanuit internationaal perspectief.
Rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van de Belgische pogingen om een kolonie te verwerven. Van de mislukkingen in Kreta en Ghana tot de verovering en plundering van Congo. En het verzet daartegen.
50 jaar Masereelfonds. Een boek dat vooruitstrevende ideeën van vroeger, morgen en nu verbindt. Historische teksten over de strijd voor maatschappelijke verandering en visionaire teksten van toonaangevende stemmen van nu. Plus prikkelende cartoons.
Een compacte vertelling, een kleine geschiedenis, die terugkijkt maar ook vooruitblikt om het kosmopolitische Rotterdam van nu te kunnen begrijpen. Wat is het geheim van deze van oorsprong middeleeuwse stad, ontstaan uit een rivierstadje uit 1270?
In deze biografie van Erasmus portretteert Stefan Zweig hem als de eerste bewuste Europeaan, strijdbare voorvechter van de vrede, advocaat van een humanistisch ideaal en pionier van de Reformatie. Maar zoals in zijn andere biografieën van grote historische figuren, accentueert hij ook Erasmus' zwakheden.
Aan de hand van het jeugddagboek en reisjournaal van zijn overgrootvader en getuigenissen van tijdgenoten schetst Caspar Visser 't Hooft met onderkoelde humor het leven van zo'n honderd jaar geleden.
Na zestig jaar biedt Ludo De Witte opening van zaken over een moord die Burundi op weg zette naar interne verdeeldheid, etnische spanningen en massamoorden.
Een hymne van hoop en verzet, een loflied op wie zijn of haar rug rechtte tegen het imperialisme van de Verenigde Staten.
Aan de hand van citaten uit zijn teksten en toneelstukken komt de oude agitator en organisator Jacob Kats weer tot leven en wordt in een adem een woelig tijdsgewricht getekend.
14 oktober 1969. Het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime start een proces tegen 22 activisten, onder wie zeven vrouwen. Dit is hun beklijvend verhaal.
Volledige geschiedenis van Marokko, met in deze herziene en uitgebreide 4de druk speciale aandacht voor de sociale, economische en politieke ontwikkelingen onder Mohammed VI, voor de positie van vrouwen, voor de geringe macht van het parlement en voor de oorzaken van de Hirak-beweging.
Met dit internationaal gelauwerde boek geeft Rachel Holmes de jongste dochter van... de plek in de geschiedenisboeken die ze verdient. Als lezer waan je je een dagelijkse bezoeker in het huishouden van Marx.