Dit beschrijft het proces dat de cliënt eerst zelf en daarna met hulp van de praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ) doorloopt: van hulpvraag naar actieplan tot uitvoering.
Leidraad voor hogescholen, informatiebron voor opleiders en professionals in het werkveld rondom de geestelijke volksgezondheid die een beeld geeft van de kennis en vaardigheden die de beroepsgroep van de ggz-agoog in huis heeft.
Praktisch en levendig handboek met aandacht voor zowel theorie als praktijk. Zeer geschikt voor de opleiding en als naslagwerk voor professionals.
Dit boek beschrijft de moeilijke taak van sociotherapeuten in de gesloten psychiatrische zorgen en TBS om een sociaal-pedagogisch klimaat neer te zetten vanuit recent wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat werken op de groep 'werkt'.
De beschikbare kennis over eerste psychose gebundeld en vertaald in concrete aanbevelingen voor de (organisatie van) zorg: diagnostiek, behandeling, rehabilitatie en herstel. Onmisbaar voor alle professionals die in de vroegepsychosezorg willen werken.
Wat is de betekenis en meerwaarde van het inzetten van ervaringsdeskundigheid in de zorg aan verslaafden? Wat weten we hierover? Welke valkuilen zijn er? Wat moet veranderen in opleidingen en beroepsopvattingen?
Dit handboek gaat in op de geschiedenis, uitgangspunten en methodiek van psychosociale rehabilitatie. Voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en de maatschappelijke opvang.
Vanuit haar ervaring met mensen die vatbaar zijn voor psychose pleit de auteur voor een nauwe samenwerking tussen patiënt, familie en hulpverleners.
Bundel met voorbeelden van herstelondersteunende hulpverleningspraktijken in Nederland en de Engelstalige wereld aangevuld met beschouwende stukken over rehabilitatie en herstelondersteunende zorg.
Inspirerende beschrijving van een rehabilitatiepraktijk aangepast aan de behoeften en mogelijkheden van ouderen met ingrijpende psychische problematiek, zowel in de ambulante hulpverlening als in klinische verblijfsafdelingen en beschermende woonvormen.
Een indringende en openhartige getuigenis over alcoholverslaving en hoe ermee te breken. Een verhaal met ziel, over pijn, schaamte en liefde.
Praktijkvragen van hulpverleners en managers in psychiatrie en rehabilitatie rond ethische kwesties worden besproken aan de hand van ethische gespreksmethoden en theorieën.
Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid krijgen in dit cahier expliciet betekenis in verhalen die worden verteld door degenen die aan den lijve ondervinden wat deze begrippen betekenen.
Praktische methodes, interventies en hulpmiddelen om de principes van cognitieve gedragstherapie in de praktijk toe te passen. Voor professionals in de psychische gezondheidszorg, studenten, trainers, supervisoren, docenten en artsen.