Anonieme cisterciënzertekst uit de late 12de eeuw. Een van de mooiste contemplatieve traktaten en een van de oudste verhandelingen over de problematiek van schuld, het geweten en de eigen verantwoordelijkheid.
Dit eerste deel van de trilogie Wat ons verplicht, die de ethische grondslag van het menszijn peilt, stelt de vraag naar de grondslag van de menselijke existentie, in discussie met de existentiële wijsgerige traditie.
Dit boek houdt de kernwaarden die het handelingskader van sociaal werkers vormen, kritisch tegen het licht en bespreekt belangrijke thema's uit hun beroepspraktijk vanuit filosofisch en ethisch oogpunt. 3de grondig herziene druk.
Dit boek onderzoekt op kritische wijze de belangrijkste aspecten van de hulp- en zorgrelatie in verhouding tot de veranderende maatschappelijke instituties, met als doel het sociaal reflectieve vermogen van studenten en professionals te verruimen en te verdiepen.
22 casussen uit de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking met elk drie commentaren uit verschillende invalshoeken vormen samen een rijk palet met ethische overwegingen en argumenten.
Dit boek brengt kritisch verslag uit van een zorgethisch gemunt veranderingsproces dat gevolgen heeft voor de praktijken van de zorgverlening, het leidinggeven en het zorgbeleid.
In dit boek verbindt Tom Kroon inzichten uit de ethiek met gegevens uit de ontwikkelingspsychologie en plaatst deze in een pedagogisch kader. Hij geeft ouders, leerkrachten en pedagogen tal van adviezen en verdiept het pedagogisch inzicht.
Kritische bespreking van de belangrijkste ethische theorieën, zonder dat een keuze wordt gemaakt voor of tegen een bepaalde theoretische invalshoek.
Op basis van recente wetenschappelijke inzichten van neurobiologen, psychologen en filosofen vertelt dit boek wat de evolutie van ons heeft gemaakt en wanneer we ons morele gevoel kunnen vertrouwen of niet.
Milieufilosofisch hoofdwerk van deze filosoof dat nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.
De auteur zien dat er ook in de postmoderne tijd ruimte is voor een gedeeld ethisch referentiekader voor identiteits-, levens- en zingevingsvragen, dat kan dienen als bagage voor praktijkwerkers in zorg, welzijn en educatie.
Verplaetse vertelt wat we weten over de oorsprong en de ontwikkeling van de moraal als een gevolg van biologische, automatische en emotionele processen en verschuift zo de focus van culturele diversiteit naar biologische gegevenheden.
Dit is een praktijkgericht boek. De theorie wordt geïllustreerd met veel cases en voorbeelden. Dat maakt het tot een toegankelijk boek, niet alleen voor studenten, maar ook voor professionals die willen reflecteren op de ethische aspecten van hun vak.
Kierkegaard tracht door te dringen in de wereld van het geloof, met de onzegbaarheid van het wezenlijke en de onkenbaarheid van het menselijk innerlijk als steeds terugkerende thema's.
Een diepgaande en scherpe analyse van het menselijk gedrag, het menselijk karakter en zijn intellectuele vermogens. Zonder twijfel een van de belangrijkste filosofische werken.
Een diepgaande en scherpe analyse van het menselijk gedrag, het menselijk karakter en zijn intellectuele vermogens. Zonder twijfel een van de belangrijkste filosofische werken.