Filosofisch, theologisch en andragogisch geschoold probeert Piet Winkelaar aan te geven wat we aan moeten met dat grote menselijke epos waarvan we deel uit maken.
Kierkegaard was de eerste die in de wijsgerige antropologie het onderscheid tussen vrees en angst nauwkeurig formuleerde en hanteerde. In dit boek snijdt hij een reeks thema's aan die hij in latere geschriften zal uitwerken.
Dit boek pleit voor het spel als een vorm van levenskunst en is een oproep om je leven een speelse lichtheid en kleur te geven door het te benaderen als een spel waarvan je de regels deels zelf vastlegt.
Met dit toegankelijk boek wil Schaubroeck het filosofisch werk van Iris Murdoch bekend maken. Ze laat zien hoe dit werk uitnodigt anders naar ethiek, de functie van literatuur én de filosofie van de liefde te kijken.
In dit essay analyseert filosofe Evelien Van Beeck het filosofische concept onttovering. Ze onderzoekt de historische wortels ervan. Ze peilt wat actuele filosofen schreven, en stelt haar eigen filosofie van de ‘herbetovering’ voor.
Korte bespiegelingen die blijk geven van maatschappelijke betrokkenheid, kritische theologische standpunten en politieke analyses die ons aansporen zelf vragen te stellen bij de wereld waarin we leven.
Meer dan 40 verhalen waarin mensen getuigen van hun persoonlijke ervaringen met verdriet, verlies en rouwverwerking en van datgene wat hun daarbij bijzondere bemoediging gaf.
Een klassieker op het gebied van filosoferen met kinderen. Om de ontwikkeling van samenwerkend onderzoek in het onderwijs te ondersteunen door middel van het klassikale onderzoeksgesprek en het werken in kleine groepjes.
Een filosofeer doeboek bij de filosofische wandelroutes die op vrijheidvanamsterdam.nl te vinden zijn. Voor iedereen vanaf ongeveer 10 jaar.
Waarom beschouwen mensen in uiteenlopende culturen en tijdperken de natuur als bron van normen voor menselijk gedrag? (Kantelingen 2)
Talebs magnum opus en het sluitstuk van zijn filosofisch oeuvre over onzekerheid, risico en menselijk falen.
Leraar levensbeschouwing Ton de Kok beschrijft wat God voor hem is en laat de lezer kennismaken met het rationele godsdenken.
Kinderen (vanaf 8 jaar) én volwassenen beter leren denken met 18 denkstappen. Basiskennis over redeneringen wordt via oefeningen heel toegankelijk gemaakt.
In deze bundel wordt de filosofie van het controversiële zwaargewicht Thomas Hobbes door veertien auteurs ontsloten en toegelicht.
Dit boek stelt vragen over tegenslag, status, werk, eten, liefde, sociale rechtvaardigheid, geluk en opvoeding. Filosofie is stoppen met weten en beginnen met denken.
Bundel inzichten en zoekrichtingen voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen lectoren betrokken bij theorie en praktijk van normatieve professionalisering.
Hans Maes zoekt een antwoord op vragen rond 'sexiness' en reflecteert over sekssymbolen, het erotiserende van macht en rijkdom en de rol van de kunst.
Dit boek houdt de kernwaarden die het handelingskader van sociaal werkers vormen, kritisch tegen het licht en bespreekt belangrijke thema's uit hun beroepspraktijk vanuit filosofisch en ethisch oogpunt. 3de grondig herziene druk.
Dit boekje beschrijft wat de natuur voor ons betekent, wat die met ons doet, maar ook hoe wij zelf de natuur van alles toedichten.
Praktische filosofie van de stoïcijnen en van andere filosofen, maar ook eigen filosofische vragen en gedachten van de schrijfster rond omgaan met ziekte en dood.
In De mens is geest leidt Andries Visser de lezer op een heldere manier binnen in enkele van de belangrijkste aspecten van Kierkegaards gedachten.
De onderwijssituatie die Jan Amos Comenius, grondlegger van didactiek en pedagogiek, beschrijft is achterhaald, maar de onderwerpen die hij bespreekt, zijn nog zeer actueel.
De mythe van Sisyphus in een splinternieuwe, frisse vertaling van Elly Jaffé Prijs winnares Hannie Vermeer-Pardoen.
Hoe moet de mens omgaan met voor- en tegenspoed? Een van de meest gelezen werken tijdens de Renaissance.
Een vervolg op het nu al klassiek Oog in oog met Gaia. Latour brengt klimaatverandering in verband met de (neoliberale) deregulering en de toename van ongelijkheid. Kantelingen 1