De rijke en dissonante geschiedenis van menselijke interesse in territorialiteit en vogels samengebracht in een boek. Wie dit boek leest, zal voor altijd anders luisteren naar een zingende vogel.
Vernietigende diagnose op van de psychische gesteldheid van onze maatschappij waarin alles lijkt te draaien om beeldvorming en vluchtige oppervlakkigheden. Als alternatief stelt Perniola voor: de esthetiek.
Dit boek onderzoekt de angst voor de dood en hoe die de afgelopen eeuwen is geëvolueerd. Hoe is het mogelijk om zin te vinden in het bestaan, wanneer we ervan uitgaan dat we enkel over dit ene leven beschikken.
Baptiste Morizot keert zich tegen de tweedeling mens-natuur en gaat uit van een vervlechting: de biosfeer is een weefsel van het levende waar wij deel van zijn.
Volgens Didi-Huberman zijn de vuurvliegjes, de gratie die weerstand biedt aan een wereld vol terreur, 'ondanks alles' niet verdwenen. Tegenover macht staan nog altijd verzet en hoop. Hij laat de vuurvliegjes oplichten in actuele voorbeelden van verzet.
Eros, het verlangen als een paradox die zich laat omschrijven met het woord 'bitterzoet'. Carson onderzoekt de verreikende implicaties van deze contradictie. Zowel inhoudelijk als stilistisch een sleutelwerk in haar oeuvre.
Een boek met fragmenten, aforismen, aantekeningen, een filosofisch existentieel dag-en-nachtboek.
Een kritische reflectie op het gebruik van internaliserende en psychologiserende taal als uitdrukking van het dominante paradigma dat de oplossing voor het probleem in het individu zelf ligt.
Voordeelbundel. Deze boeken bieden een introductie in de taalfilosofie en helpen politieke argumentatie en drogredenen beter te begrijpen.
Voordeelbundel. Beide boeken bieden een ander perspectief op het innerlijk leven van de mens als tegenhanger van het materialistische 'wij zijn ons brein'.
Dit boek bespreekt zowel bronnen als erfgenamen van het messianisme. Het biedt een bonte verzameling teksten en denkers – filosofen, mystici, theologen – die gezien kunnen worden als erfgenamen van de messiaanse herinnering.
Een selectie van essays van Simone Weil uit de periode 1933-1943 over de oorlog en de dreiging daarvan. De chronologische volgorde stelt de lezer in staat in een kort bestek de bijzondere ontwikkeling van haar gedachteleven te volgen tot in haar laatste levensjaar (1943).
Deze biografie van David Hume draait om zijn leven én de rol die zijn werk als filosoof, historicus en essayist daarin speelde. Een leven rijk aan onverwachte gebeurtenissen, maar ook met één overheersend motief: leven als onafhankelijke 'man of letters'.
Deze senryu's geschreven tussen augustus en december 2021, de reservetijd na de door oncologen aangekondigde dood van de auteur, gaan over de verbazing, verontwaardiging, teleurstelling, vreugde en verdriet in het hier en nu van de auteur.
Een nieuwe keuze uit de nalatenschap van Cornelis Verhoeven. Korte en langere denkoefeningen over de meest uiteenlopende thema’s die samen een soort intellectueel dagboek vormen.
In haar hoofdwerk reflecteert Simone Weil op het belang van religieuze en politieke sociale structuren in het leven van het individu.
Het meest provocerende en praktische boek ooit van bestsellerauteur Nassim Nicholas Taleb. Over rationaliteit en risico, kansen en beloning, commercie en efficiëntie, geloof en religie, rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid, onzekerheid en de betrouwbaarheid van kennis.
Een sociaalfilosofisch werk over levenskunst met veel aandacht voor klassieke wijsheden, een betere verhouding tussen het cognitieve en het emotieve, psychologische experimenten, modern geluksonderzoek en een breed scala aan intrapsychische en psychosociale vaardigheden die het welzijn en de weerbaarheid tegen misstanden vergroten.
Wittgensteins fundamentele ideeën over taal, denken en de werkelijkheid. Opnieuw vertaald, met de Duitse tekst ernaast. De inleiding van Wittgenstein-expert Martin Stokhof biedt inzicht in de rijkdom aan ideeën en plaatst het werk in een culturele context.
Dit boek betoogt dat de basis voor algemene mensenrechten te vinden is in de Thora, opgetekend door Mozes, de grootste sociale hervormer aller tijden.
Een rijkdom aan inspirerende en opbouwende gedachten over de oorsprong en het wezen van de liefde en over allerlei eigenschappen van de liefde in het dagelijks leven.
Aan de hand van Kierkegaards ideeën brengt Andries Visser op een eenvoudige manier onze drijfveren en hun achterliggende emoties angst, liefde, geloof, vertwijfeling, onder woorden.
Wat maakt gelukkig? was voor Thomas van Aquino de start voor een intellectuele zoektocht naar de zin van het leven. Dit boek bevat zijn vondsten en geeft antwoord op de vragen: wat is het geluk, wat is ervoor nodig en kunnen we het bereiken?
Inspirerende verhalen en bespiegelingen over het leven, met de natuur in een belangrijke rol. Voor iedereen die op zoek is naar zingeving, inzicht, liefde, hoop, stilte en reflectie. Met handvatten voor reflectie en gesprek voor coaches, psychologen en therapeuten.
Een van de meest veelzijdige en omvattende geschriften van Kierkegaard. Een hoogtepunt in zijn oeuvre en een mijlpaal in de geschiedenis van de filosofie. Vestigt Kierkegaards naam en faam als grondlegger van het existentiële denken.