Subcategorieën
Merton verkent de overeenkomsten en verschillen tussen christelijke mystiek en zen en laat zien dat zen kan helpen om tot een grotere innerlijke diepte in het geloof te komen.
Deze toelichting op de hoofdstukken 13 tot en met 21 van het Johannesevangelie geeft een kleurrijk beeld van Augustinus als een zorgvuldige en geduldige bijbeluitlegger en pastor.
In dit boek neemt de Tsjechisch-Nederlandse geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670) een centrale plaats in. Met zijn filosofie en onderwijsleer wilde hij de menselijkheid in de samenleving bevorderen.
Tien (oud-)docenten van de Universiteit voor Humanistiek over de inzet, de praktische betekenis en de humanistische inspiratiebronnen van de Humanistiek, in het licht van actuele maatschappelijke vragen.
Een paar duizend van de duizenden senryu's die Jan Willems in zijn leven schreef. Over de verbazing, verontwaardiging, teleurstelling, vreugde en verdriet in het hier en nu van de auteur. Over de mens Jan Willems en de jeugd van kindermishandeling, wreedheid en liefdeloosheid die hij zelf, in een bijna levenslang proces, te verwerken had.
Essays met veelzijdige overdenkingen over de mystieke dimensie van de kunst. De belichaming van een nieuw paradigma in de kunstfilosofie waarin de systematische verbinding tussen kunst en mystiek centraal staat.
Kierkegaard tracht door te dringen in de wereld van het geloof, met de onzegbaarheid van het wezenlijke en de onkenbaarheid van het menselijk innerlijk als steeds terugkerende thema's. 4de druk.
Acht brieven over belangrijke onderwerpen van het christelijk geloof (Gods menswording) en van de samenleving (alcoholmisbruik, reclassering van zware misdadigers, marteling, doodstraf).
Vervolg op het succesvolle boek Waar kunnen we landen? (2018). In dertien korte hoofdstukken onderzoekt Latour welke gedaantewisseling de wereld zou kunnen ondergaan nadat we onze mondmaskers hebben afgedaan.
In deze bundel onderzoeken filosofen, theologen, cultuurhistorici en publicisten vanuit verschillende invalshoeken hoe onze oordelen tot stand komen, hoe we ons verhouden tot de macht van de media en de invloed van de meerderheid, en hoe we aan onze eigen bubbel kunnen ontsnappen.
Terugvoerend op de oudste bronnen van onze beschaving, toont Nico Koning hoe de houding ten opzichte van woede in de loop van de geschiedenis veranderd is. Daarbij vraagt hij zich steeds af hoe we met woede zouden moeten omgaan.
Deze grotendeels fictieve, geromantiseerde biografie van de stichter van het Perzische Rijk biedt het kader waarin Xenofon zijn ideeën over opvoeding, krijgskunde, staatsmanschap en de ideale staat uiteenzet.
Over de belangrijkste denkers en tradities van China en hoe die het huidige China hebben vormgegeven, van taal, filosofie, rituelen en opvoeding, tot bestuur, natuur en eetkunst.
Twee essays over Walter Benjamin - De parelduiker van Hannah Arendt en De melancholicus van Susan Sontag - voor het eerst in één uitgave samengebracht.
Vier teksten gebundeld: De droom van d’Alembert - Supplement bij de reis van Bougainville Of Dialoog tussen A. en B. - Gesprek van een filosoof met de vrouw van maarschalk *** - Gesprek van een vader met zijn kinderen Of Over het gevaar je boven de wet te stellen.
Een boek over klassenstrijd en revolutie. Over het geweld van de algemene vakbondsstaking waardoor het proletariaat zijn identiteit vindt en een nieuw, door geweld gezuiverd politiek tijdperk wordt ingeluid.
Dit boek belicht twaalf invloedrijke (post)moderne filosofen die elk in meer of mindere mate ‘atheïst’ worden genoemd en biedt een frisse kijk op actuele godsdienstfilosofie.
Reeks essays die aantonen welke onvervangbare rol traditie speelt in het menselijk leven en de zinvolheid van het bestaan.
Drie cisterciënzer auteurs over de ziel, op zoek naar een taal die uitdrukking geeft aan hun psychologische en spirituele visie op de mens.
Op een toegankelijke en speelse wijze brengt dit boek een reeks herkenbare redeneringen samen met een filosofische kijk op taal en logica en leidt naar de grens waar logica eindigt en verantwoordelijkheid begint.
Het boeiende en turbulente leven van journalist, politiek activist en vrome katholiek Dorothy Day, een van de meest invloedrijke Amerikaanse katholieken.
Filosofisch, theologisch en andragogisch geschoold probeert Piet Winkelaar aan te geven wat we aan moeten met dat grote menselijke epos waarvan we deel uit maken.
Kierkegaard was de eerste die in de wijsgerige antropologie het onderscheid tussen vrees en angst nauwkeurig formuleerde en hanteerde. In dit boek snijdt hij een reeks thema's aan die hij in latere geschriften zal uitwerken.
Dit boek pleit voor het spel als een vorm van levenskunst en is een oproep om je leven een speelse lichtheid en kleur te geven door het te benaderen als een spel waarvan je de regels deels zelf vastlegt.
Korte bespiegelingen die blijk geven van maatschappelijke betrokkenheid, kritische theologische standpunten en politieke analyses die ons aansporen zelf vragen te stellen bij de wereld waarin we leven.