Enkele hoogtepunten uit Kierkegaards schrijverschap.
Geen biografie in de moderne zin van het woord, wel een getuigenis, een monument ter herinnering aan de grote kerkvader. Een levendig en soms verrassend beeld van Augustinus’ boeiende persoonlijkheid.
Diepste gedachten over god en mens, geest en ziel, energie en materie neergeschreven in negen hymnen door Synesios, christen en neoplatoons filosoof.
In dit boek laten deskundigen uit verschillende disciplines hun licht schijnen over uiteenlopende aspecten van deze ‘gnostische’ geschriften.
Zorgvuldige lezing en interpretatie van de brieven van Paulus vanuit de vragen: wat schreef Paulus zelf en wie was de historische Paulus echt?
Met zijn creatieve uitleg beoogt Augustinus ook ons verbanden te laten zien tussen de scheppingsverhalen en het eigen leven in onze wereld in wording.
Beklijvende bezinning op thema’s als gerechtvaardigd geweld, de kunst van het sterven en monastieke spiritualiteit voor leken. Het wonderlijk debuut van de tempeliers, wier geschiedenis even tragisch als roemrijk zal zijn.
Drewermann zet in dit boek de theologie weer met beide benen op de grond en brengt haar terug naar wat Jezus van Nazaret voor ogen stond en naar wat het christendom werkelijk wil zeggen.
Thomas Merton vond zijn weg naar contemplatie, na een lange zoektocht naar goddelijke diepte in menselijke vrijheid die zo voor velen vruchtbaar werd. In dit boek wijst hij de lezer wegen.
Het meest richtinggevend monastiek geschrift in het Latijnse Westen in een sprankelende vertaling en vakkundig toegelicht.
Jan Amos Comenius (1592-1670), grondlegger van de pedagogiek, theoloog, filosoof en diplomaat, streefde in alles wat hij deed naar het verbeteren van de menselijkheid van de mensheid.
In dit boek wordt vooral ingegaan op Kierkegaard als literator en als religieus schrijver, op zijn ethiek, de vreemde offerbereidheid van Abraham, en op Kierkegaards centrale begrip ‘de enkeling’. Wat bezielt Søren – en wat bezielt ons?
Behalve een juridische verhandeling is dit eveneens een theologisch en spiritueel werk, een handleiding voor geestelijke begeleiding, met aanzetten tot een mystiek leven.
Het eerste grote publiekswerk van Bernardus en meteen een voltreffer. Een steen in de vijver van het 12de-eeuwse monnikendom.
Een fascinerende studie die breekt met tal van traditionele opvattingen over Paulus en ruimte schept voor radicaal nieuwe inzichten.
De eerste volledige Nederlandse vertaling van De consensu euangelistarum, het werk waarin Augustinus op zoek gaat naar de geest van het geheel van de vier evangeliën.
Meditaties over uiteenlopende religieuze thema's zoals verwondering, hoop, liefde, geduld, berouw en dood, met centraal steeds de verhouding van de afzonderlijke mens tot God.
De grondslagen van een spiritueel leven in eenzaamheid binnen een gemeenschap, en in het geslaagde huwelijk tussen regelgeving en de vrijheid van ieder individu.
Een ervaringsdocument, geschreven door een monnik die leefde vanuit Gods woord dat dagelijks via koorgebed en lectio divina bij hem binnen kwam.
Kierkegaard/Anti-Climacus zet al zijn dichterlijke, retorische en dialectische krachten in om het christendom opnieuw in zijn oorspronkelijke eenvoud, waarheid en moeilijkheidsgraad weer te geven.
Een eerste uitgebreide systematische studie over de joodse Wet in de geschiedenis. Interessante stof voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het jodendom en vroege christendom, in filosofie en ethiek.
Vertaling van de geschriften Over spirituele vriendschap, Toen Jezus twaalf jaar was en Gebed tot de Goede Herder
De eerste 23 verhandelingen, oorspronkelijk als preek gehouden, over het Johannesevangelie. Samen een aaneengesloten toelichting op de eerste vijf hoofdstukken van dat evangelie.
Wat is de kern van het christelijk geloof en wat zijn de fundamenten van de wereld? Origenes levert zijn bijdrage tot het onderzoek van deze vragen.
Eerste Nederlandse vertaling van Augustinus' twee brieven over het paasfeest die een prachtig zicht geven op vroegkerkelijk pastoraat.