Philosopher Thomas Crombez explores the (false?) dichotomy between handmade and machine-made work.
Met het verhaal van de nachtegaal van Andersen als leidraad gaat muziekfilosofe Marlies De Munck op zoek naar de rol van de uitvoerder in hoe we denken over muziek.
Word je van lezen een beter mens? Leen Verheyen onderzoekt in dit prikkelende essay wat filosofen hebben gedacht over het nut van literatuur.
Kunstfilosoof Thomas Crombez verkent de (valse?) tegenstelling tussen ambachtelijk en machinaal werk.
Dit boek schetst het landschap van de kunsttheorieën uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Binnen de filosofie, maar ook erbuiten.
Een filosofische kijk op sociale media. Een toegankelijke, heldere inleiding tot de actuele filosofie van de fotografie.
Een verzameling van acht voorwoorden op onbestaande boeken, voorafgegaan door een voorwoord. Een uniek werk dat het postmoderne denken in de tijd vooruit is gebleken.
De vraag naar de betekenis van muziek loopt als een rode draad door de westerse muziekfilosofie. De Munck schetst een fascinerend panorama van de denkers en muzikanten die zich hierover het hoofd braken.
De literatuur leert ons het een en ander over mens en cultuur, op een heel andere wijze dan de theoretische filosofie of de wetenschappen dat doen.
This book traces the history of Western philosophy of art. At the same time, it provides a cross section of philosophy in the West. Each philosopher is introduced with a biographical sketch, which is followed by a discussion of his theory of art.
Dit boek traceert de geschiedenis van de kunstfilosofie en biedt daarmee meteen een dwarsdoorsnede van de westerse filosofie. Elke filosoof wordt ingeleid met een biografische schets, gevolgd door een bespreking van zijn theorie van de kunst.
Inleiding in de esthetica in 25 beknopte hoofdstukken met telkens een concreet kunstwerk als uitgangspunt.
Tien auteurs bieden een dwarsdoorsnede van hoe er over muziek wordt nagedacht in de kunstfilosofie, musicologie, sociologie, cultuurfilosofie, geschiedwetenschap, orgelkunde en theologie.
De sleutelteksten van Badiou's kunsttheorie, geplaatst in de context van zijn recente pleidooi voor een nieuwe communisme. Met interviews met Alain Badiou, Simon Critchley en Jonas Staal.
Schillers magnum opus. Een van de belangrijkste filosofische werken van de Duitse Romantiek.
Flusser acht de uitvinding van de fotografie minstens zo belangrijk als de uitvinding van het schrift. Hij laat zien dat de uitvinding van de fotografie het door apparaten gemaakte technische beeld een sleutelmoment in de menselijke cultuur is.
Een systematische introductie van een aantal grondbegrippen en basistheorieën uit de kunstfilosofie
Beschouwingen over centrale vragen uit de muziekfilosofie, zoals die sinds enkele decennia vooral in Engeland en Amerika is opgekomen. Toegankelijk geschreven.
Een indringend beeld van de relatie tussen mystiek en muziek. Pionierswerk op het vrijwel onontgonnen terrein van spiritualiteit en muziek.
In deze studie probeert de schrijver, musicus en theoloog, een brug te slaan tussen spiritualiteit en muziek.
Dit boek behandelt in historisch perspectief filosofische theorieën over de kunst vanaf Plato tot heden. Voor een breed publiek.
Essays met veelzijdige overdenkingen over de mystieke dimensie van de kunst. De belichaming van een nieuw paradigma in de kunstfilosofie waarin de systematische verbinding tussen kunst en mystiek centraal staat.