In het spoor van een reeks dekoloniale denkers, van Fanon tot C.L.R. James, Michel-Rolph Trouillot, Sylvia Wynter en Priyamvada Gopal biedt dit boek ruim 500 jaar geschiedenis van koloniale symbiose tot vandaag.
Twintig jaar na de eerste editie van dit veel geprezen standaardwerk een actualisering. De tien geboden van de oorlogspropaganda zoals u ze nog niet had bekeken.
Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad vertelt John Vandaele de geschiedenis van de grote politieke, economische en ideologische verschuivingen hier en in de rest van de wereld.
In dit vervolg op Beethoven in de bunker vertelt Fred Brouwers over de verknipte verhouding van de nazi's met klassieke muziek. Opnieuw een beklijvend stuk muziekgeschiedenis.
In deze wervelende autobiografie vertelt activiste Angela Davis niet alleen haar eigen fascinerende verhaal, maar ook dat van een veranderende wereld. Over klasse en identiteit, marxisme, Cuba, feminisme en politiegeweld. Maar ook over de noodzaak om te sensibiliseren, organiseren en mobiliseren.
Reeks samenhangende essays over de heksenvervolging, die vooral bedoeld was om van vrouwen onderdanige werkkrachten te maken, en over de pogingen om het lichaam, de seksualiteit en de baarmoeder van vrouwen te controleren. Een historisch relaas met verrassende lijnen naar vandaag.
Rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van de Belgische pogingen om een kolonie te verwerven. Van de mislukkingen in Kreta en Ghana tot de verovering en plundering van Congo. En het verzet daartegen.
50 jaar Masereelfonds. Een boek dat vooruitstrevende ideeën van vroeger, morgen en nu verbindt. Historische teksten over de strijd voor maatschappelijke verandering en visionaire teksten van toonaangevende stemmen van nu. Plus prikkelende cartoons.
Na zestig jaar biedt Ludo De Witte opening van zaken over een moord die Burundi op weg zette naar interne verdeeldheid, etnische spanningen en massamoorden.
Een hymne van hoop en verzet, een loflied op wie zijn of haar rug rechtte tegen het imperialisme van de Verenigde Staten.
14 oktober 1969. Het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime start een proces tegen 22 activisten, onder wie zeven vrouwen. Dit is hun beklijvend verhaal.
Met dit internationaal gelauwerde boek geeft Rachel Holmes de jongste dochter van... de plek in de geschiedenisboeken die ze verdient. Als lezer waan je je een dagelijkse bezoeker in het huishouden van Marx.
Het verhaal van Mushidi Ngelengwa, vorst van Katanga bij de verovering ervan door Leopold II. Wat is daarbij feit en wat is koloniale propaganda?Ce livre retrace l'histoire de Mushidi Ngelengwa, seigneur du Katanga au moment de la conquête par Léopold II. Quels sont les faits ? Quels rumeurs sont des fabrications de la propagande coloniale ?
Geschiedenis van de Romeinse groet die geen Romein ooit bracht, maar die in de VS werd geïntroduceerd, door de fascisten werd overgenomen en het symbool werd van een verderfelijke ideologie.
Een fascinerend en aangrijpend portret van de lotgevallen van gevangenen in Breendonk – Joden, communisten, verzetslui – op basis van de archieven en de processen na WOII.
Een rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van de wijn, van de 'uitvinding' van de wijnbouw tot vandaag, een geschiedenis in golfbewegingen.
Een familiegeschiedenis die samenvalt met honderd jaar kolonisatie en dekolonisatie. Een meeslepend verhaal dat het relaas van een familie verweeft met de relaties tussen België en Congo.
Het fascinerende verhaal van onderzoeksjournalist Walter De Bock, maar vooral een boek over weten en vergeten en een ode aan de heuristiek: de kunst van het vinden.
Met minutieus speurwerk wordt de eeuwenoude puzzel van leven en dood van de neanderthaler gereconstrueerd. Leest als een whodunit.
In dit boek vertelt Fred Brouwers over de merkwaardige verhouding van de nazi’s met klassieke muziek. Een fascinerend stuk muziekgeschiedenis.
Het verhaal achter monumentaal Congolees koloniaal erfgoed in België. Lucas Catherine voorziet de officiële koloniale geschiedschrijving van een historisch correcte voetnoot en maakt de balans op van de acties tegen koloniale monumenten.
Het wedervaren van Vlaamse doorsneemensen in een bijzondere eeuw, op de vluchtelingenroutes en in de loopgrachten en lazaretten van de Eerste Wereldoorlog, in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Of hoe mensen klem geraken door de eisen die het leven en de wereld hen stellen.
Jacques Pauwels houdt een reeks hardnekkige opvattingen over de geschiedenis tegen het licht, zet ze in hun juiste context, onderzoekt wanneer ze in onze geesten begonnen doorsijpelen en stelt de klassieke vraag: wie had daar voordeel bij?
Een vergeten geschiedenis van de 140.000 soldaten uit China en India die meevochten in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.
De vergeten historie van de haven in hartje Brussel. Een wijk vol handel en feestgedruis, maar ook het theater van grote drama's, bezongen in Brusselse liekens.