Een uitdagend essay over het kantelpunt waarop het Westen zich bevindt, de orde in de waan van de dag, de geschiedenis van ideeën en de idolen van onze politieke leiders.
Is het een natuurwet dat het spitsuur van ons leven bestaat uit rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan? Een inspirerend verhaal over hoe mannen en vrouwen morgen werk, zorg, engagement en me-time kunnen combineren.
Bijdragen van diverse Vlaamse experten inzake commons, vertrekkend vanuit het INDIGO-project. Dit boek richt zich tot een brede groep van praktijkmensen die op zoek zijn naar nieuwe, meer solidaire manieren om grond te beheren.
Het verhaal van drie generaties Demyttenaere met lijnen naar Congo. Elk met hun eigen herinneringen. Verhalende non-fictie van de bovenste plank.
Van Mohamed tot Fabiola en van Randy tot Nana, ze vertellen met verve over hun land van herkomst, hun ouders, racisme, de spanningen tussen het cultuurpatroon thuis en de gewoonten in de buitenwereld, enzovoort. Maak kennis met de stemmen van morgen.
Een prikkelend essay over hoe we ons presenteren op sociale media, big data en over de vraag: wat doén we eigenlijk online?
De wereld van de werkende armen van binnenuit belicht. Een verhaal over formulieren, economische natuurwetten, psalmen uit de bijbel van Johan Van Overtveldt, flexibele contracten, flexibele lonen, flexibele levens.
Geert Schuermans liep een jaar lang mee in buurthuis Dinamo, in Deurne-Noord. In dit boek vertelt hij over het reilen en zeilen ervan, maar schetst hij vooral de mensen die er een tweede thuis vonden.
In dit boek verweeft Lleshi inspirerende voorbeelden van vandaag met het leven en denken van Martin Luther King jr., die een halve eeuw geleden werd vermoord. Lleshi benoemt de wanhoop die er is, maar laat ook zien hoe we van onderuit macht opbouwen en hoop mogelijk maken.
Het verhaal van die linkse enclave op rechteroever. Een reportage waarin nog twee andere politieke experimenten oplichten: de eerste coalitie ooit tussen sociaaldemocraten, groenen en marxisten en de bestuurlijke ontmaagding van de PVDA.
In dit essay maakt Paul Goossens komaf met de karikaturen die conservatief Vlaanderen maakt van de erfenis van 1968 en legt hij tegelijkertijd de hypocrisie van de conservatieve restauratie bloot.
Langer werken voor minder pensioen? Pensioenspecialist Kim De Witte verkent het grote pensioengevecht en toont aan dat een goed pensioen voor iedereen mogelijk, eerlijk en betaalbaar is.
Vertrekkend van haar jeugd in Borgerhout vertelt Jamila Channouf met veel humor en engagement een doorleefd en kleurrijk verhaal over halal en haram, McDonald’s-sletten en seuten en daten met Marokkaanse en Belgische mannen.
In dit boek steekt Rik Pinxten de wanhopigen, ontmoedigden en gedemoraliseerden een hart onder de riem: er zijn alternatieven. De rode draad? Verander de wereld, wees actief in je eigen buurt én houd rekening met de mondiale context.
Een ontroerend, humoristisch, revolterend portret van Klein Rusland, de eerste modernistische tuinwijk van Zelzate en ooit het 'arbeidersparadijs op aard'.
Dit boek is er voor alle mensen die nooit het recht genoten hebben om het debat te bepalen.
Veel mensen worden benadeeld als ze een job of een woning zoeken, uitgaan of gewoon over straat wandelen. Dit boek gaat na hoe dat komt en stelt concrete maatregelen voor, van mystery shopping tot praktijktesten, anoniem solliciteren en zelfregulering.
Een aangrijpend verhaal over winsthonger versus mensenlevens, de Ich habe es nicht gewusst van de politiek en asbestland België waar nog steeds tonnen Eternitplaten liggen.
Een essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om de vrijheid, en onze bange samenleving.
Meulenbelt sloopt de heilige huisjes. Gaat feminisme écht over de gelijkheid tussen man en vrouw? Moeten feministen blij zijn met vrouwelijke politici en bedrijfsleiders die zich als cheerleaders van het neoliberalisme gedragen?
Een onthullende blik achter de schermen van onze democratie, op basis van gesprekken met meer dan honderd politici, lobbyisten, politicologen, kabinetsmedewerkers en andere betrokkenen.
Wachtend op de geboorte van zijn eerste kind, schrijft de auteur een brief. Over zijn eigen roots diep in de Albanese Alpen. Over Brussel, de geboortestad van Inaya. Maar zeker ook over de wereld waarin ze zal opgroeien.
Een ronde van Vlaanderen langs stadslandbouwprojecten, sociaal distributieplatform gezonde voeding, sociale kruideniers, cohousingprojecten, initiatieven van buurteconomie, ruil- of deeleconomie. Langs hoofdrolspelers, bevoorrechte getuigen en experts.
Een uitnodiging om mee door Sint-Niklaas te stappen, de stad die in 800 jaar wordt, en door een heel andere bril naar de dingen te kijken.
In deze herziene uitgave blijft het oorspronkelijke verhaal over Oud-Molenbeek behouden. Maar in twee nieuw hoofdstukken blikt de auteur ook terug op een bewogen jaar.