Een up-to-date overzicht van theorie, praktijk en debat over professionalisering van het sociaal werk in Nederland en Vlaanderen en een uitnodiging tot kritisch nadenken over het beroep.
Dit boek legt een band tussen individuele levensverhalen en algemene sociologische theorieën en maatschappelijke verschijnselen. Voor studenten (en professionals) jeugd-, ouderen- of geestelijke gezondheidszorg.
Dit boek biedt werkers in het sociale domein inzicht in de belangrijke concepten, methoden en (sociologische) theorieën om succesvol om te gaan met een zeer diverse groep burgers.
Aan de hand van zes onderzoeken in zogenaamde stadslabs leert dit boek systematisch en methodisch de beroepspraktijk te onderzoeken en te verbeteren door middel van actieonderzoek.
Dit boek helpt sociaal werkers overtuigend te verwoorden waar ze voor staan, waar ze goed in zijn, wat ze doen en wat de impact daarvan is.
Dit boek beschrijft heel precies hoe het model Beschermjassen wordt toegepast in het Beschermjassenhuis, een methode voor hulpverlening in het sociale domein, en wat de succesfactoren zijn.
Dit boek focust op de beïnvloedende rol van overheidscommunicatie en geeft een overzicht van de actuele sociaalwetenschappelijke inzichten op dat terrein.
Dit boek biedt hulp, verdieping en tools om te kunnen omgaan met polarisatie en radicalisering in de wijk en in de klas.
Hoe kunnen gezondheidsprofessionals gedrag bevorderen dat bijdraagt aan gezond ouder worden? De nodige modellen en theorieën en veel aandacht voor de invloed van voeding, bewegen, slaap, stress en sociale interactie.
Innovatief praktijkgericht onderzoek in het sociaal domein door te werken met kunst. Introductie en bespreking van zes varianten: verhalen, muziek, theater, dans, beeldende kunst en audiovisuele media. Voor studenten in het hoger onderwijs die worden opgeleid voor allerlei beroepen in het brede sociaal domein.
Hoe kunnen (aankomende) sociale professionals achter de voordeur komen van mensen die buiten het zicht van sociaal werkers vallen? Een praktisch en didactisch boek, met analyse en zes modellen. 3de geactualiseerde druk.
Een leidraad voor (toekomstige) zorg- en dienstverleners bij het voorbereiden en uitvoeren van praktijkonderzoek, op basis van praktische voorbeelden en technieken. 3de volledig geactualiseerde druk
In dit boek wordt voor het eerst beschreven hoe begeleiders in (L)VG-(woon)groepen methodisch aan kunnen werken aan een positief groepsklimaat. Sterk praktijkgericht!
Toegankelijk boek voor aankomende sociaal werkers waarin de samenwerking tussen vertegenwoordigers van verschillende beroepsgroepen centraal staat. 9de herziene druk.
Dit boek helpt (toekomstige) zorgverleners in kaart te brengen waar ouderen behoefte aan hebben en biedt aanknopingspunten om hen te ondersteunen in het omgaan met eenzaamheid.
Organisatieverandering benaderd vanuit emotioneel perspectief, met inzichten en begrippen uit de psychologie, én rationeel perspectief, met inzichten uit de organisatiekunde en managementliteratuur. Herziene druk.
Het Praktijkboek presentie geeft studenten en professionals inzicht in de presentiebenadering over de volle breedte en biedt daarvoor taal, concepten en praktische handvatten.
Hoe kunnen de social profit en overheidsdiensten doelgericht, duurzaam en geloofwaardig communiceren, ook naar groepen die te maken hebben met sociale ongelijkheid en discriminatie.
Politiek is een wereld van taal en beeldvorming, van framing. Dit is een praktische gids om de ogenschijnlijk objectieve begrippen te doorprikken én je eigen repliek te formuleren.
Een vurig pleidooi voor ondersteuning van de slachtoffers van racisme, met een focus op veerkracht, weerbaarheid en hoop.
Inzicht in de vraag hoe men in de beroepspraktijk van werk, onderwijs en opvoeding kan omgaan met de uitdagingen rondom culturele verschillen.
De crisis van het Vlaams woonbeleid in cijfers en de realiteit achter deze cijfers. Maar ook een betoog over hoe we eruit kunnen raken en een menselijker en socialer woonbeleid kunnen voeren.
Dit praktijkboek gaat uit van persoonlijk diagnostiek waarbij iemand kwaliteiten en krachten het uitgangspunt vormen voor hulpverlening.
Heldere richtlijnen, concrete adviezen en tips leren je zuiver, zorgvuldig en helder schrijven over cliënten. Bijbehorende website met meer materiaal.
Vanuit de systeemtheorie en de communicatietheorie biedt dit boek therapeuten en welzijnswerkers een breed hulpverleningskader dat toepasbaar is voor iedere cliënt, onafhankelijk van de (culturele) achtergrond.