Dit boek geeft de onderbouwing en handvatten om samen met je team differentiëren schoolbreed en in de klas goed goed uit te rollen.
Leer hoe je je leeractiviteiten zo kunt inrichten dat je optimaal inspeelt op de verschillen tussen leerlingen en de onderwijsopbrengsten zo groot mogelijk zijn.
Een uniek handboek over het werken met groepen kinderen en jongeren. Deel 1 vertaalt de theorie over groepsprocessen bij kinderen en jongeren naar de praktijk. Deel 2 behandelt drie grote thema’s: diversiteit, speciale groepen en begeleiding.
Basiskennis over reflecteren. Theoretische achtergronden afgewisseld met praktijkvoorbeelden en persoonlijke verhalen. Voor studenten sociale studies, gezondheidszorg, juridische opleidingen en veiligheid.
Het eerste boek in zijn soort dat de therapeut een volledige handleiding biedt voor het gebruik van hechtingstherapie bij gezinnen.
Een overzicht van actuele theorieën over cultuurverschillen en de verschillen in verbale en non-verbale communicatie die daaruit voortvloeien. Uitgangspunt is een vergelijking tussen Nederland en Vlaanderen, wel dezelfde taal, niet dezelfde cultuur.
Dit basisboek is vooral een praktijkboek met veel suggesties voor een professionele, dit is een respectvolle en vooral open houding tegenover ouders en veel handvatten voor een concrete aanpak die in de praktijk werkt.
Het gedachtegoed en de levensloop van drieënvijftig grote pedagogen en denkers over opvoeding: van Comenius tot Korczak, van Mohammed tot Montessori, van Plato tot Spock.
Dit boek maakt duidelijk dat menselijk gedrag en denken emotioneel zijn geworteld en gekleurd door de sociale omgeving. Het bespreekt leren als betekenisgeving, waarbij (sub)culturen als blauwdruk dienen.
Het boek vertaalt inleidende en verdiepende theorie over urban education naar praktijkgerichte situaties, middels een samenspel van onderwijskundige en sociologische inzichten in opvoeding en onderwijs.
Dit toegankelijke handboek is een inspiratiebron voor actuele afstudeerthemas en biedt praktisch gereedschap om jarenlang door te blijven groeien in het docentschap. Daarmee slaat de uitgave een gedegen brug naar de werkelijkheid in de klas.
In meer dan 20 ruggensteunen, praktijkgerichte opdrachten en oefeningen laten de auteurs zien hoe je samen met mensen in de omgeving passend onderwijs kunt realiseren voor kinderen voor wie dat niet vanzelfsprekend is.
Dit boek verheldert, aan de hand van de AutismeCentraalMethodiek, gedragsproblemen in de klas vanuit autistisch denken en biedt een concrete aanpakstrategie waarin er plaats is voor zowel omgevingsaanpassingen als vaardigheden leren.
Lesgeven in het hoger onderwijs gaat veel verder dan alleen kennisoverdracht. In 14 hoofdstukken behandelt dit boek dé actuele thema's waarmee docenten te maken krijgen. Een onmisbaar hands-on basisboek en praktisch naslagwerk.
1Gezin1plan is gebaseerd op Gezin Centraal, een gezins- en oplossingsgericht methodisch programma. Het helpt professionals gezinnen zo te begeleiden dat zij zelf hun eigen antwoorden en oplossingen gaan vinden.
Dit boek helpt (toekomstige) professionals zich te oriënteren op hun voorkeuren, mogelijkheden en kansen binnen het pedagogisch beroepenveld. Het legt een verbinding tussen pedagogisch handelen, opvoedingstheorieën en opvoedingspraktijken
Deze flexibele denkmethode laat zien hoe de kwaliteit van groepsgesprekken positief beïnvloed kan worden. Met de vele reflectieve en activerende opdrachten, concrete adviezen en veel voorbeelden uit zeer diverse praktijksituaties.
Gebaseerd op recente, wetenschappelijke inzichten geeft dit boek leerkrachten bouwstenen om vanuit hun pedagogische sensitiviteit systematisch te kunnen werken aan de groei van hun leerlingen.
Hoe maak je contact met kinderen met autisme? Hoe sluit je aan op hun prikkelverwerking? Anneke Groot geeft antwoord op deze vragen en biedt daarmee belangrijke hulp om de kwaliteiten en het leervermogen van kinderen met autisme te ontwikkelen.
Hoe geef je vorm aan ouderbetrokkenheid in het secundair onderwijs en zorg je daarbij voor de balans tussen de regie van de leerling en de steun van de ouders?
Ecologische pedagogiek, een vernieuwende aanpak van gedragsproblemen bij kinderen en jongeren, waarbij gedragsproblemen worden beschouwd in relatie tot de omgeving.
Onderwijsdeskundigen van de vier grote Vlaamse universiteiten luiden de alarmbel: een grondige hervorming van het secundair onderwijs is broodnodig. In dit maatschappijdebat leveren ze de vragen die er toe doen en een reeks mogelijke antwoorden.
Onderzoeksmatig leiderschap in onderzoekende scholen kan leiden tot onderwijs dat beter is afgestemd op de eisen van de hedendaagse maatschappij. Dit boek bevat de resultaten van onderzoek op dit terrein.
Inzichten, achtergronden en ideeën voor het inzetten van technologie en ICT in het onderwijs, met de nadruk op didactische toepassingen. Voor studenten lerarenopleiding en professionals in het onderwijs.
Stap voor stap werken aan de verbetering van het onderwijs dankzij een goede verbinding tussen opbrengstgericht en handelingsgericht werken.