Subcategorieën
Hoe krijg je zicht op de hulpvraag van een psychisch ontregeld kind? Aan de hand van een aantal thema’s geeft Van der Doef uitvoerige voorbeelden uit de praktijk, die hij analyseert in termen van het CREA-model.
In de ontwikkeling van jongeren zijn vriendschappen van groot belang. Ze hebben een positieve invloed op tal van terreinen: van gedrag en leerprestaties tot welzijn. Dit boek gaat dieper in op de verschillende facetten en problemen rond vriendschappen.
Dit boek biedt leerkrachten, pedagogisch medewerkers, begeleiders... achtergrond over de kracht van spel in onderwijs en educatie en inspireert hen met mooie praktijkvoorbeelden.
Deze bundel bevat artikelen over diverse opvoeders/denkers die zich met de pedagogie(k) bezig hebben gehouden. Hun ideeën kunnen ook nu en in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren aan het vormgeven van pedagogische praktijken.
Een indringende inkijk in de leef- en denkwereld van jonge recidivisten, hun achtergronden en motieven en nieuwe inzichten in wat hen blijkt te motiveren om te stoppen met hun criminele levenswijze.
Dit boek helpt (toekomstige) professionals zich te oriënteren binnen het breed en gevarieerd pedagogisch beroepenveld. Het behandelt de diverse werkterreinen, de kerntaken ervan en de vereiste competenties.
Ruim vijftig voorbeelden van eenvoudige, creatieve manieren om informatie te krijgen van kinderen en jongeren over henzelf en hun leefomgeving en met hen moeilijke zaken te bespreken.
Een praktische leidraad die je stap voor stap meeneemt bij het maken van een goed diagnostiekverslag van een kind of jeugdige.
Een pleidooi om bij beslissingen over kinderen bij echtscheiding uit te gaan van hun centrale belang om zich goed te mogen ontwikkelen. Vanuit een pedagogisch perspectief worden aannames en dogma’s geanalyseerd en van een helder alternatief voorzien. Een boek voor professionals, maar ook voor ouders en geïnteresseerden.
Dit studieboek biedt professionals in het forensisch sociaal domein concrete handvatten om het onderlinge leren vorm te geven. Naast theoretische kaders en achtergrondkennis bevat het ook concrete praktijkverhalen en aanvullende verwerkingsopdrachten.
Dit boek laat zien dat bij vele emotionele en gedragsproblemen bij kinderen en jongeren het zelfbeeld een rol speelt, welke factoren leiden tot een laag zelfbeeld en hoe dit kan worden verholpen.
Deze inleiding tot het brede gebied van het jeugdrecht biedt de kennis om goed uit de voeten te kunnen met jeugdhulp, kinderbescherming, jeugdstrafrecht, onderwijs, medische behandeling en vluchtelingen. 4de grondig herziene editie.
Een volledig oudergericht behandelprogramma voor ouders met angstige kinderen en adolescenten. Met duidelijke richtlijnen en praktische suggesties. Van het leren begrijpen van de angst, het leren praten met het kind tot het vermijden van veelvoorkomende valkuilen.
Dit studieboek gaat in op alle aspecten van het werken in een wijkteam, met veel praktijkvoorbeelden. Gericht op opleidingen Social Work en Pedagogiek en alle andere opleidingen waar werken met ouders en jeugd in een wijkteam aan bod komt.
Een handboek vol informatie, anekdotes en wetenschappelijke weetjes over meertalig opvoeden. Een must voor iedereen die meertalige kinderen opvoedt.
Honderd pleegouders uit Nederland en België delen in dit boek hun ervaringen ter inspiratie voor andere pleegouders.
30 originele denkers en doeners, bekende en minder bekende, van vroeger en nu, met directe en meer indirecte invloed, meer en minder praktijkgericht. Maar allemaal hebben ze de ontwikkeling van de jeugdzorg gestimuleerd.
Een paar duizend van de duizenden senryu's die Jan Willems in zijn leven schreef. Over de verbazing, verontwaardiging, teleurstelling, vreugde en verdriet in het hier en nu van de auteur. Over de mens Jan Willems en de jeugd van kindermishandeling, wreedheid en liefdeloosheid die hij zelf, in een bijna levenslang proces, te verwerken had.
Tips en tricks om met kinderen (4-12 jaar) makkelijker te communiceren over uiteenlopende zaken die met opvoeding te maken hebben. De adviezen sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen.
In dit boek staat centraal wat professionele opvoedingsondersteuning inhoudt, met de nadruk op de preventieve functie die het kan vervullen. Bedoeld voor studenten sociale studies en professionals. 7de herziene druk.
Maak kennis met het inspirerende gedachtegoed van de Hongaarse kinderarts en pedagoog Emmi Pikler. Dit boek biedt een combinatie van praktische theorie met voorbeelden, inspirerende foto's en nuttige tips.
Toegankelijke inleiding op het werken met en voor jeugd. Voor de studies Pedagogiek, Social Work, pabo en lerarenopleidingen en andere opleidingen waarin het werken met jeugdigen belangrijk is.
Over de ontwikkeling van adolescenten en de manier waarop die bijdraagt aan hun identiteitsvorming. Een studieboek voor leraren in opleiding en elke professional die met jongeren werkt. 6de geheel herziene druk.
Inleiding in de bonte diversiteit aan verschijnselen die onder de noemer jeugdcriminaliteit vallen. Met aandacht voor actuele ontwikkelingen, criminologische stromingen, adolescentie en omgevingsfactoren, zwaardere vormen en de strafrechtketen.
Deze methode geeft de straathoekwerker handvatten om de begeleiding beter te laten aansluiten bij de jeugdzorg, biedt de jeugdhulpverlener nieuwe inzichten en toont gemeenten hoe ze deze gezamenlijke aanpak kunnen faciliteren.