Een reconstructie van het leven in het vluchtelingenkamp Moria. Een helse plek en een allegorie voor de monsterachtige migratiepolitiek.
Berwouts maakte van dichtbij de opgang van de Congolese jongerenbeweging La Lucha mee, werkte intens met de Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire en beleefde intens Burundi, tot en met de onverwachte dood van president Nkurunziza, vanuit een hoogsteigen perspectief als zeer betrokken buitenstaander.
Een boek over de verdoken slavernij in de wereld met de focus op Brazilië. Hoe de elite geen rekening houdt met 80% van de bevolking.
Een kennismaking met een gedreven man, oprichter van Wervel, en de Braziliaanse gemeenschap in al zijn variaties.
Een levendig portret van vijf jaar opsluiting en ballingschap op Manus, een eiland waar Australië veel van zijn vluchtelingen naartoe deporteerde. Een aangrijpende getuigenis, een kreet van verzet.
Volg de weg van de industriële tomaat! Een ongemakkelijk verhaal over agrobusiness, uitbuiting van arbeiders, maffia, fraude op wereldschaal en jaaromzetten van 10 miljard dollar.
Over het uitlokken van handelsconflicten en -oorlogen. Over ideologie, media, diplomatie en wapens, maar ook over de bondgenootschappen van gisteren en van morgen, en over de rol van Rusland, India, Japan en Australië.
Op zijn reis door de 'Democratische Federatie van Noord-Syrië' is de auteur getuige van een uniek experiment: radicale basisdemocratie, gelijkheid tussen man en vrouw en etnisch-cultureel pluralisme.
Het verhaal van drie generaties Demyttenaere met lijnen naar Congo. Elk met hun eigen herinneringen. Verhalende non-fictie van de bovenste plank.
‘Deze epische geschiedenis van het Congolese volk’, zo stelt de wereldberoemde Amerikaanse professor Crawford Young, ‘is nu al een standaardwerk.'
In 2013 gaat de Belgische onderzoeksjournalist Peter Dupont undercover in het milieu van het webcam kindersekstoerisme op de Filipijnen. Hij ontdekt een land waar letterlijk alles te koop is.
Kunnen we op een duurzame manier de wereldbevolking voeden in harmonie met de natuur en de draagkracht van de aarde? Deze vraag staat centraal in De wereld achter ons voedsel.
Raf Custers reisde elf maanden van Brazilië, door Uruguay en Argentinië, naar Chili en Bolivië en belicht in zijn boek de burgerbewegingen daar, die willen dat hun natuur en toekomst voorrang krijgen op het grote geldgewin van regeringen en big business.
Een wake up call, een oproep tot ondersteuning van organisaties en initiatieven van mensen die bijdragen aan een wereld die duurzaam en toekomstbestendig is. Een waardenvolle wereld waarin iedereen meetelt en die niemand achterlaat.
Het vijfde boek over de interafhankelijkheid Brazilië-Europa-China. In de vorm van 'flitsen' presenteert de auteur moeilijke thema's over internationale voedselafhankelijkheid en de razendsnelle veranderingen in de landbouwwereld.
Ivania Brooks Torres (Nicaragua) werd 33 jaar oud. Met haar dood kwam een einde aan een voortdurende strijd om bestaansmiddelen voor haar en haar vijf kinderen.
In dit boek nemen 14 filosofen, economen, wetenschappers en veldwerkers de lezer mee naar de ondoorzichtige wereld van de voedselparadox, waarin sprake is van zowel grootschalige honger als meer dan genoeg voedsel voor zelfs een groeiende wereldbevolking.
In dit prima staaltje onderzoeksjournalistiek duikt de auteur in de wereld van de mijnbusiness in Afrika. Het levert een ongemakkelijk verhaal op over een economie die geen ontwikkeling brengt maar parasiteert.
Een inspirerende wandeling doorheen dertig jaar syndicaal engagement en internationaal activisme vanuit persoonlijke contacten van de auteur. Internationale solidariteit krijgt zo, ook dankzij de foto's, een concreet gezicht.
Dit boek over ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking is bijzonder omdat het de kritiek au sérieux neemt maar tegelijk pleit voor méér solidariteit tussen Noord en Zuid.
Vanuit het motto 'wie het heden wil begrijpen, moet naar het verleden kijken' biedt dit boek 50 jaar na de onafhankelijkheid van Congo een beknopte geschiedenis van het land, een eerlijk beeld én een instrument voor verdere solidariteit met het land
Open brieven, verhalen en essays met als leidende gedachte: ook mensen in ontwikkelingslanden hebben het recht hun eigen boontjes te doppen en we lopen hen beter niet voor de voeten.
Afghanistan, een geschiedenis biedt geïnteresseerden de historische achtergronden om de huidige en komende ontwikkelingen van land en regio op de voet te kunnen volgen.