Een uniek beeld van cliënten in de geweldshulpverlening en hun (complexe) financiële problemen. Met praktische handvatten voor het signaleren, motiveren en ondersteunen.
Een overzicht van de vele aspecten die een rol spelen binnen de huisvesting. Geschikt voor studenten aan diverse economische, sociale, juridische en technische opleidingen.
Dit praktijkboek gaat uit van persoonlijk diagnostiek waarbij iemand kwaliteiten en krachten het uitgangspunt vormen voor hulpverlening.
Heldere richtlijnen, concrete adviezen en tips leren je zuiver, zorgvuldig en helder schrijven over cliënten. Bijbehorende website met meer materiaal.
Vanuit de systeemtheorie en de communicatietheorie biedt dit boek therapeuten en welzijnswerkers een breed hulpverleningskader dat toepasbaar is voor iedere cliënt, onafhankelijk van de (culturele) achtergrond.
Dit boek belicht hoe organisaties en beroepskrachten in het sociale domein aan interne en externe kwaliteitszorg werken. Met ondersteunende website. 3de herziene druk.
Dit boek beschrijft de transformatie in jeugdzorg vanuit het perspectief van de autonome jeugdprofessional en biedt theoretische inzichten, praktijkvoorbeelden en handelingsmogelijkheden.
Dit boek voor alle professionals die in een ambulante setting werken met volwassenen die delicten hebben gepleegd of grensoverschrijdend gedrag vertonen, brengt kennis uit recente onderzoeksresultaten bijeen.
Dit boek beschrijft de dagelijkse praktijk van de onvrijwillige hulpverlening vanuit het proces en het perspectief van de sociaal werker. Voor studenten van de opleidingen Social Work, MWD, SPH, CMV, Pedagogiek en TP.
Een brede inleiding tot mediation, conflicthantering en conflictpreventie waarin zowel theorie als praktijk en opdrachten aan bod komen. Geheel geactualiseerde 3de druk.
Dit boek onderzoekt op kritische wijze de belangrijkste aspecten van de hulp- en zorgrelatie in verhouding tot de veranderende maatschappelijke instituties, met als doel het sociaal reflectieve vermogen van studenten en professionals te verruimen en te verdiepen.
Dit boek beschrijft het interprofessioneel samenwerken in zorg en welzijn modelmatig en vanuit een breed perspectief. Voor studenten van sociale en zorgopleidingen en voor zorg- en welzijnsprofessionals.
In dit boek worden de belangrijkste aandachtspunten om herstelgericht te werken op een rij gezet en vanuit de praktijk beschreven, met concrete handvatten en voorbeelden.
Overzicht van de ontwikkelingen in het reclasseringswerk, met humor beschreven, informatief, maar ook inspirerend.
Dit boek belicht de verschillende manieren van observeren, met classificatie, de rol van de klinisch psycholoog en het rapporteren in wetenschap en praktijk. Voor studenten en professionals psychologie, pedagogiek en social work.
Concrete handvatten voor de samenwerking op teamniveau en de samenwerking tussen professionals in de zorg voor mensen met (ernstige) psychiatrische aandoeningen. Geschikt voor studenten en docenten van sociale, psychologische en verpleegkundige beroepsopleidingen.
Hoe kunnen interprofessionele teams zo optimaal mogelijk functioneren? Met de focus op dienstverlening binnen jeugdsector, sociaal werk, zorg en onderwijs. Theoretische invalshoeken en relevante praktijksituaties.
Vrijwilligersmanagement vanuit verschillende invalshoeken behandeld. De theorie wordt verbonden met praktijkvoorbeelden uit diverse werkvelden. Met veel aandacht voor de rol en competenties van de vrijwilligersmanagers. Volledig herschreven editie.
Dit boek schetst de technologische innovaties in zorg en welzijn - apps, robotica, telepresentie, serious games... - en laat de professional van de toekomst nadenken over de rol en inzet ervan.
De belangrijkste informatie over het omgaan met cultuurverschillen in het sociale domein. Het boek zet aan tot kritisch reflecteren op het eigen denken en handelen rond diversiteitsissues.
Dit boek biedt inzicht in een representatieve selectie van methoden en praktijken van sociaal werkers, met bijzondere aandacht voor de gemeenschappelijke grondslagen. Zo wordt recht gedaan aan de veelkleurigheid die het beroep kenmerkt, maar vooral ook aan de brede basis die hieraan ten grondslag ligt.
Ontmoetingskansen creëren tussen diverse gezinnen is mogelijk, het is zelfs wenselijk, maar het gaat niet altijd vanzelf. Hoe dat komt, leggen we uit in dit boek. Een helder referentiekader én concrete inspiratie.
Centraal in het boek staat de toegang, of het proces vanaf het moment waarop de burger zich meldt met een ondersteuningsvraag, tot het toeleiden naar passende ondersteuning. Tevens is er aandacht voor collectieve voorzieningen, preventie en presentie.
Een compleet en actueel handboek voor het doen van praktijkgericht onderzoek in zorg, welzijn, werken en wonen.