Dit boek beschrijft de uitgangspunten van Steunend Relationeel Handelen (SRH) en hoe je ermee kunt werken om op een methodische wijze goede herstelgerichte zorg te bieden. Praktisch en met veel voorbeelden en hulpmiddelen. Voor professionals in de (O)GGZ maar voor training en opleiding.
Alledaagse persoonlijke ervaringen, gedachten en ideeën over verbinden en vertrouwen in de zorg. Van zorgverleners én zorgvragers. Met tips en aanbevelingen.
Dit boek legt een band tussen individuele levensverhalen en algemene sociologische theorieën en maatschappelijke verschijnselen. Voor studenten (en professionals) jeugd-, ouderen- of geestelijke gezondheidszorg.
Hoe werkt herstel en wat kunnen we daarvan leren? Voor iedere hulpverlener in de psychische zorg en het sociaal domein die werkt met herstelondersteunende zorg.
In drie delen reikt het boek methoden en tools aan om op een andere manier naar het dagelijkse werk te kijken, praktische problemen op te lossen en vernieuwingen te realiseren.
Dit boek helpt sociaal werkers overtuigend te verwoorden waar ze voor staan, waar ze goed in zijn, wat ze doen en wat de impact daarvan is.
Een breed eclectisch overzicht van de werkwijze van het biografisch leren en werken, een praktische toepassing van de levenskunst voor professionals in onderwijs, sociaalpedagogische- en psychosociale hulpverlening, loopbaanbegeleiding, gezondheidszorg en geestelijk werk.
Dit boek focust op de ontwikkelingen in de professionele geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland, geplaatst in een historisch perspectief.
Hoe maak je van vernieuwen in zorg en welzijn een inspirerende uitdaging met als basis de vraag van de cliënt en aandacht voor de motivatie van de mensen die in de zorg werken?
Een compact en handzaam praktijkboekje voor mensen die maatschappelijke kwesties op een ondernemende manier willen aanpakken.
Dit boek bereidt studenten en professionals, met theorie, praktijkervaringen en dialoog- en reflectievragen, voor op hun ontmoetingen met werkende mantelzorgers.
Dit boek helpt (toekomstige) sociaal professionals bij het handelen en denken in het spanningsveld dat ontstaat bij het bepalen van gemeentelijk sociaal beleid en de praktische uitvoering ervan.
Hoe combineer je de sterktes van het generalistisch sociaal werk met de sterktes van het specialistisch sociaal werk? Een generalistische begeleidingsmethodiek met acht basishoudingen voor sociaal werkers.
Pleidooi voor hernieuwde aandacht en waardering voor de ondersteuningsrelatie. Een persoonlijke relatie is een belangrijke voorwaarde voor goede, waardevolle zorg.
De ontwikkeling van het sociaal domein benaderd vanuit de evolutietheorie. Een waardevol naslagwerk voor iedereen die te maken heeft met de aansturing van het sociaal domein.
Dit boek houdt de kernwaarden die het handelingskader van sociaal werkers vormen, kritisch tegen het licht en bespreekt belangrijke thema's uit hun beroepspraktijk vanuit filosofisch en ethisch oogpunt. 3de grondig herziene druk.
Innovatief praktijkgericht onderzoek in het sociaal domein door te werken met kunst. Introductie en bespreking van zes varianten: verhalen, muziek, theater, dans, beeldende kunst en audiovisuele media. Voor studenten in het hoger onderwijs die worden opgeleid voor allerlei beroepen in het brede sociaal domein.
Hoe kunnen gezondheidsprofessionals gedrag bevorderen dat bijdraagt aan gezond ouder worden? De nodige modellen en theorieën en veel aandacht voor de invloed van voeding, bewegen, slaap, stress en sociale interactie.
Hoe kunnen (aankomende) sociale professionals achter de voordeur komen van mensen die buiten het zicht van sociaal werkers vallen? Een praktisch en didactisch boek, met analyse en zes modellen. 3de geactualiseerde druk.
Een leidraad voor (toekomstige) zorg- en dienstverleners bij het voorbereiden en uitvoeren van praktijkonderzoek, op basis van praktische voorbeelden en technieken. 3de volledig geactualiseerde druk
Dit boek helpt (toekomstige) zorgverleners in kaart te brengen waar ouderen behoefte aan hebben en biedt aanknopingspunten om hen te ondersteunen in het omgaan met eenzaamheid.
Dit boek leert sociaal werkers op een verantwoorde en professionele manier digitale middelen te gebruiken in het werk en cliënten te ondersteunen bij de sociale vraagstukken die een digitale samenleving oproept.
Het Praktijkboek presentie geeft studenten en professionals inzicht in de presentiebenadering over de volle breedte en biedt daarvoor taal, concepten en praktische handvatten.
Dit standaardwerk geeft een toegankelijk overzicht van de stand van zaken rond en de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Volledig geactualiseerde 4de druk. Voor studenten en professionals in sociale beroepen.
Inzicht in de vraag hoe men in de beroepspraktijk van werk, onderwijs en opvoeding kan omgaan met de uitdagingen rondom culturele verschillen.