Seksespecifieke hulpverlening View larger

Seksespecifieke hulpverlening

Verkrijgbaar

Dit boek beschrijft hoe je als hulpverlener rekening kunt houden met de sekse van je cliënt en de invloed van je eigen sekse. Toegepast op alle fasen in de individuele, groeps- en systeemgerichte hulpverlening.

More details

28,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij Coutinho
Year 2009, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

More info

Mannen en vrouwen beleven klachten en problemen vaak verschillend. Ze gaan er anders mee om en zoeken op een andere manier hulp. Ook de hulpverlener zelf is man of vrouw en dat heeft gevolgen voor de wijze waarop zij met hun cliënten en met collegas communiceren.

Seksespecifieke hulpverlening beschrijft hoe jij als hulpverlener rekening kunt houden met de sekse van je cliënt en de invloed van je eigen sekse. Dit wordt toegepast op alle fasen binnen de individuele, groeps- en systeemgerichte hulpverlening.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op de historische achtergrond, de visie op en de methodische aspecten van seksespecifieke hulpverlening. Daarnaast geeft het theoretische informatie over oorzaken en achtergronden van de meest voorkomende seksespecifieke problemen in de hulpverlening.

Het tweede deel richt zich op de praktijk door uiteenlopende problemen en cases van cliënten in een seksespecifiek kader te plaatsen. Aan de orde komen onder meer relatieproblemen (waaronder huiselijk en seksueel geweld), materiële problemen, opvoedingsproblemen, middelenproblemen en migratiegebonden problemen. Naast concrete handvatten en voorbeelden biedt het boek reflectie- en discussievragen. Door deze vragen ontwikkel je een eigen seksespecifieke bril waardoor je kritisch naar jezelf en de hulpverlening kunt kijken. Bij deze uitgave hoort een website waarop onder andere werkvormen, casuïstiek en links naar interessante sites te vinden zijn.

Seksespecifieke hulpverlening is bedoeld voor social work-opleidingen, met name MWD en SPH.

Auteurs

Nico van Oosten


Ineke van der Vlugt


Luc Brants