Wat werkt? View larger

Wat werkt?

Wat werkt? De kern en de kracht van het maatschappelijk werk

Verkrijgbaar

20,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij SWP
Year 2007, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

More info

Wat werkt er in de hulpverlening?
Is het de methode of is het de relatie met de cliënt?
Hoe belangrijk is de motivatie van de cliënt?
Wat is de invloed van de hulpverlener?
Hebben Bewezen Effectieve Methoden inderdaad meer effect?

Sjef de Vries geeft een kritisch overzicht van de huidige wetenschappelijke stand van zaken met betrekking tot deze vragen. Hij betoogt dat het niet de Bewezen Effectieve Methoden (evidence based practices) zijn die werken, maar dat het effect van hulpverlening blijkt te worden bepaald door de common factors, de gemeenschappelijke factoren die in alle vormen van hulpverlening aanwezig kunnen zijn. Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken toont hij aan dat maatschappelijk werkers juist goed zijn in het hanteren van die common factors en daarom effectief zijn.

Wat werkt? geeft een wetenschappelijke onderbouwing van de psychosociale hulpverlening. Hulpverleners vinden in dit boek niet alleen veel nieuwe, praktische inzichten in de hulpverlening en de implicaties daarvan, maar ook een wetenschappelijke ondersteuning van hun werk. Wat werkt? richt zich niet alleen op MWers, maar ook op jeugdhulpverleners, SPHers, SPVers, eerstelijnspsychologen en op iedereen die geïnteresseerd is (al dan niet wetenschappelijk onderlegd) in de werking van de common factors.

Sjef de Vries is meer dan 25 jaar actief als methodiekontwikkelaar en opleider/trainer in het MW. Hij is directeur van het Nascholingscentrum Maatschappelijk Werk en directielid/docent bij het Kempler Instituut Nederland. Hij publiceerde vele artikelen in (internationale) vaktijdschriften een aantal boeken waaronder het Handboek Psychosociale therapie (met R. Bouwkamp) en Psychosociale Hulpverlening en Vluchtelingen. De laatste jaren is hij actief in het trainen en implementeren van de Kortdurende Oplossingsgerichte Therapie in het MW. (info: www.ncmw.nl)

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Sjef de Vries