Big Brother in Europa View larger

Big Brother in Europa

9789064456183

Verkrijgbaar

Voor het eerst een volledige beschrijving van de controlestaat Europa, én een Charter met een juridisch en politiek perspectief van verzet tegen deze negatieve ontwikkelingen

More details

22,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij EPO
Year 2000
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 408p.

More info

Hebt u geheimen? Dat dacht u maar. Big brother, grote broer, houdt u in de gaten. Overheid, bedrijven, reclamejongens: ze weten uw vermeende privéleven te vinden. Met surveillance, bewaking, controle. Waar en wanneer u naar wie belt, smst of mailt, welke websites u in het holst van de nacht bezoekt: het blijft allemaal in databanken bewaard. RFID-chips, observatiecameras, afluistersatellieten, websnuffelaars, scanners, DNA-kits, spyware, databanken,... het dagelijkse leven is ervan vergeven. Mensen raken niet alleen hun vertrouwelijkheid maar ook hun zelf kwijt. Glazen overheid en glazen ondernemingen zijn veraf, maar de glazen burger is een hete realiteit.

De Europese Unie pusht deze realiteit: ze bouwt bijna ongemerkt een complexe en ongecontroleerde veiligheidsarchitectuur uit met Europol en Eurojust, de grenswachters van Frontex, duur veiligheidsonderzoek, een politieacademie... De Unie ziet burgers als potentiële veiligheidsrisicos. Mensenrechten duwt ze daarbij in een keurslijf. Na 9/11 kwam de uitbouw van de controlestaat in een stroomversnelling.

Raf Jespers zet alles op een rij. Het resultaat is hoogst explosief. Burgerrechten en vrijheden beschermt men niet door ze af te schaffen. Het Charter in dit boek formuleert een juridisch en politiek perspectief van verzet tegen die nefaste ontwikkelingen.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Raf Jespers