Het islamdebat View larger

Het islamdebat

9789064455483

Sold out

'Sami Zemni combineert drie elementen in dit boek: een grondige kennis van de islam, een even grondige kennis van de politiek, en een groot engagement als academicus en intellectueel... Een magistraal boek.' - Prof.dr. Jan Blommaert

More details

Data sheet

Uitgeverij EPO
Year 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

More info

Winnaar van de Groene Waterman Publieksprijs 2009

De opgeklopte hype rond Geert Wilders film Fitna liep af met een sisser. Een dag nadat de film uitkwam, draaide de wereld gewoon verder. Nochtans lijkt de islam niet meer weg te denken uit het publieke debat. Of het nu is als verklaring voor sociale problemen en dramas dicht bij huis, of voor conflicten aan de andere kant van de Middellandse Zee. We lijken wel bezeten van het idee dat de islam het grootste probleem vormt voor onze contreien. En steeds opnieuw wordt islamologen, arabisten en andere kenners gevraagd: wat zegt de islam over dit of dat onderwerp? De islam zegt, helaas, niks. En dus begint de kakofonie.

Dit boek wil het zogenaamde islamdebat verduidelijken en nuanceren. Want onze obsessie voor de islam weerspiegelt onze groeiende onkunde om het samenleven in een globaliserende wereld op een ordentelijke manier te organiseren. Het islamdebat analyseert de relatie tussen islam en Verlichting en het gevaar van de islamofobie. Het biedt een solide basis om na te denken over een vernieuwde politieke gemeenschap die insluit in plaats van uitsluit. Anders gezegd: dit is een oproep om via dialoog een plaats te vinden voor de islam in onze democratische maatschappij.

Auteurs

Sami Zemni