De beschavingsmachine View larger

De beschavingsmachine

Wij en de islam

9789064452291

Verkrijgbaar

Een analyse van de mediaberichtgeving, politieke discoursen en wetenschappelijke bestsellers over 'de islam', maar ook over 'onszelf'.

More details

16,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij EPO
Year 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 168p.

More info

Een reportage op tv. Een islamoloog spreekt over jongeren en criminaliteit, zonder de woorden allochtoon, migrant of moslim in de mond te nemen. Alleen: zijn uitleg wordt gemonteerd op stereotiepe beelden: een vrouw met een hoofddoek, mannen in djellaba, een paar schoffies op straat. Voor de argeloze kijker is de boodschap duidelijk: allochtonen veroorzaken criminaliteit.

Op zon momenten veert Ico Maly verontwaardigd op uit zijn zetel. Wat er de laatste jaren niet allemaal gezegd en geschreven wordt over de islam en de moslims... Botsende beschavingen, burkinis, halalvlees en jihad: kan u de extra bijlagen, boeken, films en series nog bijhouden? En hoe scherper en ongenuanceerder, hoe langer ze op het licht van de schijnwerpers kunnen rekenen.

Dat is geen toeval. Al die bijlagen, boeken en films zijn producten van een industrie die niets anders doet dan kennis over de islam verspreiden. Niet omdat ze zo geboeid is door de profeet Mohammed, wel omdat die industrie een politiek-ideologisch verhaal is. Omdat het heersende discours over de islam zorgt voor de legitimering van een beschavingsindustrie, die op volle toeren draait in onder andere Afghanistan en Irak, maar ook bij ons in Vlaanderen. Hoezo, strijd tegen de islam in naam van de Verlichting? Zonder olie in het Midden-Oosten had niemand het vandaag over de islam. Warm u op voor een rondrit langs de wereld met een angry young man als gids.

Auteurs