Het mondiale uitzendkantoor + Het verhaal van Philips Hasselt View larger

Het mondiale uitzendkantoor + Het verhaal van Philips Hasselt

Waardig werk in tijden van globalisering en crisis

9789064451317

Sold out

Omdat werknemers geen gereedschap zijn.

More details

Data sheet

Uitgeverij EPO
Year 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 312p.
Extra met dvd

More info

boek

Omdat werknemers geen gereedschap zijn voeren de Internationale Arbeidsorganisatie, de vakbonden en verschillende ngos campagne voor waardig werk.

Fruitplukster, fabrieksarbeider, gezondheidswerker, websitebouwster of postbode, we moeten (bijna) allemaal werken om te leven. Niet evident nu wereldwijd de economische crisis woedt, bovenop een ecologische en een sociale crisis. Miljoenen mensen verliezen hun job, terwijl de helft van alle werkende mensen minder dan twee euro per dag verdient.
De globalisering van de economie heeft vele landen rijker gemaakt, vooral in Azië. Maar ook de inkomensongelijkheid groeide in de meeste landen. Bedrijven jagen voortdurend op de goedkoopste en minst beschermde arbeid. Het internet heeft hen bovendien een virtuele mondiale fabriekshal bezorgd. Als nooit tevoren kunnen ze het werk in stukjes hakken en uitbesteden in hun mondiale uitzendkantoor. Zo komt het dat bijna overal het aandeel van de lonen in de economie zakt en werknemers op allerlei manieren onder druk staan.
Kan het beter? Zeker. Landen als China, Brazilië of India zetten stappen om de positie van de werknemers te verbeteren. En de dringende aanpak van onze milieuproblemen is wereldwijd één grote schreeuw om werk. De crisis is een aansporing om een economie te bouwen die én sociaal is én ecologisch én democratisch.

dvd Het verhaal van Philips Hasselt

Op 3 december 2002 krijgen de werknemers van Philips Hasselt te horen dat hun vestiging sluit. Op dat ogenblik zijn er ruim 1400 mensen aan de slag in Hasselt - velen zullen hun werk verliezen. Bij hen ook Albert, Carine, Marc, Xavier en deels ook Johnny. Zij vertellen ons het verhaal van hun bedrijf waarin ze zovele jaren hebben gewerkt, ze tonen de producten van vroeger, de foto's, ze vertellen van het wegdragen van productielijnen en de uiteindelijke neergang. Eerst verdween de massaproductie, daarna alles.
Hasselt ontwikkelde de audiocassette, de cd en de dvd. Toch gaat dit kenniscentrum onderuit - de deuren sluiten. In Hongarije zoekt Carine waar haar werk naartoe is gegaan, en waarom. En de zoektocht naar haar werk gaat verder, tot in China, waar de reportagemakers nog een laatste machine terugvinden die ooit in Hasselt stond.
We leren hoe bedrijven door delokalisaties het werk over heel de wereld verdelen, soms een pijnlijk proces. Waarom is dat zo? Hoe beslist de multinational Philips daarover? En waar zullen wij dan nog werken? Hoe de welvaart in heel de wereld verzekeren?
De voormalige werknemers stellen vast dat we meer en meer moeten concurreren tegen slecht betaalde werknemers zonder veel rechten en met weinig of geen sociale zekerheid. De documentaire legt dit risico helemaal bloot wanneer zij de wereld van de multinationals verlaat en de Chinese bedrijven verkent. Dan blijkt volop hoe China de fabriek van de wereld wordt, maar dan wel één die werkt in heel andere sociale omstandigheden. Dan dringt zich meer dan ooit die vraag op: hoe krijgen we een wereldeconomie waarin werknemers overal minimale rechten en leefbare inkomens verdienen?

Een film van Dirk Barrez en Jessie Van Couwenberghe 41'30". De dvd bevat ook een ingekorte versie van 11'30" voor educatief gebruik

Het boek is ook verkrijgbaar zonder dvd

Auteurs