Van Morendoders tot botsende beschaving View larger

Van Morendoders tot botsende beschaving

De duizendjarige oorlog tegen de islam

9789064454653

Verkrijgbaar

Eerste omvattende poging om de huidige islamofobie en de theorie van de 'botsende beschavingen' van Lewis en Huntington te weerleggen met historische en actuele argumenten.

More details

16,50 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij EPO
Year 2007 - 2008, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

More info

Wij versus de andere kant van de Middellandse Zee: het is een lange geschiedenis. Lucas Catherine vertelt het verhaal. Van Sint-Jacob van Compostella, bijgenaamd de Morendoder, en de conquista van al Andalus; van de oorlog tegen de groote Turc in het oosten van Europa. Zo heeft de Europese identiteit zich als het christelijke Westen opgebouwd in een positief/negatief zelfbeeld tegenover de eeuwige moslimvijand in het oosten en het zuiden. Dat leverde nogal wat ideologische vergoelijking op. Door Jacob van Maerlant bijvoorbeeld, die in zijn Spieghel Historiael vijfhonderd verzen lang van leer trekt tegen Mohammed, de Koran en de islam, met stereotypes die nu nog worden gebruikt. Of door de humanist Erasmus, die voor vrede is maar als raadgever Turkse Zaken van Keizer Karel de oorlog predikt tegen de islam. Vanaf de 17de eeuw zal deze Arabieren- en moslimhaat uitmonden in een koloniaal racisme. Dat alles leeft voort in de theorie van de botsende beschavingen van Bernard Lewis, de ideoloog achter de oorlog tegen Irak, en Samuel Huntington, peetvader van het antilatinodiscours.

Dit boek is als een arabesk. Met een slingerende grondlijn vol figuren en motieven die ineenstrengelen tot een kluwen van hanig Europees gedrag.

Auteurs