De tuin van Tito View larger

De tuin van Tito

Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo

9789491297069

Verkrijgbaar

Een reis dwars door Servië, Kroatië en Bosnië, langs plaatsen die herinneren aan dood en vernieling. Een terugblik op wat er toen is gebeurd en een kijk op wat er sinds het einde van het conflict is veranderd.

More details

24,50 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij EPO
Year 2001
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

More info

Op de longlist voor de VPRO Bob den Uylprijs (prijs voor het beste reisboek)

Winnaar van De Groene Waterman Publieksprijs 2012

Eind 2009. Voor het eerst in achttien jaar rijdt er een trein van Belgrado naar Sarajevo, van de huidige Servische naar de Bosnische hoofdstad. De verbinding was in 1991 stilgevallen: het Joegoslavië van voormalig president Tito viel uiteen, vier jaar lang woedde een oorlog tussen Serviërs, Kroaten en moslims. Nu is de intercity terug. Is het een teken van verzoening?

Korneel De Rynck reist langs de spoorlijn, dwars door Servië, Kroatië en Bosnië, langs plaatsen die herinneren aan dood en vernieling. Hij blikt terug op wat er toen is gebeurd en kijkt wat er sinds het einde van het conflict is veranderd.

Onderweg praat hij met mensen in de trein en in de dorpen en steden bij het spoor. Met Tito’s kleindochter, de vorige Kroatische president, de oud-adviseur van Milosevic. Maar ook met Zoran, die een kerk bouwde omdat hij de oorlog overleefde, met de voetballende imam van Doboj, de verkoper van Mladic-kalenders en de directrices van een gesegregeerd kinderdagverblijf in Vukovar.

Een verhaal over een trein, over sporen van verzoening, blijvende vijanden en hernieuwde vriendschappen.

Met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Nederland).

’Een mooie, eerlijke en gevoelige beschrijving van het leven in de post-Joegoslavische landen. Het boek geeft de sfeer op de Balkan vroeger en vandaag voortreffelijk weer, met respect voor alle bevolkingsgroepen, en vooral voor de gewone mensen die het pad van de auteur hebben gekruist. Een relaas dat leest als een trein.’Stefan Blommaert, VRT-journalist en Oost-Europa-kenner

Dit boek op Facebook

Auteurs

Korneel De Rynck (tekst)


Frederik Buyckx (foto's)