Oud is out View larger

Oud is out

Ervaringen van lesbische en biseksuele vrouwen, geboren voor 1945

9789080923676

Verkrijgbaar

Een thematische analyse van veertien interviews met lesbische en biseksuele vrouwen, geboren tussen 1910 en 1940. Plus zes nagenoeg volledige getuigenissen.

More details

10,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij kartonnen dozen
Year 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 152p.
Extra geïllustreerd

More info

Het mooi geïllustreerde Oud is out bestaat uit twee delen. Het eerste deel omvat een thematische analyse van veertien interviews met lesbische en biseksuele vrouwen, geboren tussen 1910 en 1940. Het tweede deel presenteert zes quasi volledige getuigenissen.
De veertien vrouwen vertellen over hun kindertijd en puberteit. Ze halen herinneringen op aan hun schooltijd, hun eerste lesbisch aanvoelen, hun eerste vriendinnetjes en aan hoe en waar ze uitgingen. Ze gaan dieper in op de evolutie in hun zelfbeeld als lesbische vrouw en op het proces van hun zelfaanvaarding, vaak eenzaam en pijnlijk. Zowel de reacties van de buitenwereld (familie, vrienden, collegas) op hun coming out als de redenen waarom ze er soms voor kozen hun seksuele geaardheid verborgen te houden, komen aan bod. Ze spreken ten slotte uitvoerig over hun relatie(s) en over hoe ze die vorm gaven in een maatschappij die niet bepaald van overdreven vrouwvriendelijkheid kon worden verdacht en waarin elke vorm van alternatieve seksualiteit als abnormaal en afwijkend werd bestempeld.

Oud is out is het resultaat van een voor België uniek project, waarbij in het midden van de jaren 90 een reeks lesbische en biseksuele vrouwen is geïnterviewd door Ann David en Mips Meyntjens. De informatie die dit heeft opgeleverd, wordt nu voor het eerst toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. De getuigenissen zijn alvast aangrijpend, soms humoristisch, soms pijnlijk, in elk geval heel authentiek.
Dankzij dit boek wordt eindelijk een stukje van de dubbel verborgen geschiedenis van lesbische vrouwen zichtbaar.

Auteurs

Ann David


Mips Meyntjens