Geld en duurzaamheid View larger

Geld en duurzaamheid

Van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem

9789062245215

Verkrijgbaar

We moeten naar een monetair ecosysteem dat tegen een stootje kan en duurzaamheid bevordert, met extra muntsystemen die allerlei doelen dienen. Dit boek is een rapport van de Club van Rome voor Finance Watch.

More details

19,95 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij Jan van Arkel
Year 2002
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 360p.

More info

Het geldsysteem faalt. Slechts 2% van het geld is tastbare economie, 98% is zuiver speculatief. Van 1970-2010 kenden 145 landen een bankwezencrisis, 208 een monetaire crisis en 72 een staatsschuldencrisis. Gemiddeld één crisis per maand! Het geldsysteem is funest voor de duurzaamheid, want het maakt elke crisis erger dan nodig, stimuleert kortetermijndenken, vereist oneindige groei in een eindige wereld, concentreert de rijkdom bij een kleine elite en breekt de natuurlijke saamhorigheid tussen mensen af. Net nu we met een vergrijzende bevolking moeten investeren in een postkoolstofmaatschappij, loopt het geldsysteem op zijn laatste benen.

We moeten naar een monetair ecosysteem dat tegen een stootje kan en duurzaamheid bevordert. Dat kan met extra muntsystemen die allerlei doelen dienen: betere gezondheid, onderlinge samenwerking, milieubehoud, florerende lokale economie, enz. Die muntsystemen zijn niet alleen goed voor arme landen, niet alleen goed voor landen in crisis, maar ook goed voor ons eigen land.

Dit boek is een rapport van de Club van Rome voor Finance Watch, met instemming van de World Business Academy en de World Academy of Art and Science.

Auteurs

Bernard Lietaer e.a.