Voordat de bom valt


Nederlands | 04-07-2022 | 140 pagina's

9789462673588

Paperback / softback


€ 19,90

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro




Korte beschrijving/Annotatie

Dit boek is een abc van de kernwapenproblematiek en een pleidooi voor een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld.

Tekst achterflap

Kent u de doomsday clock? Dat symbolisch uurwerk geeft aan hoe dicht de mensheid zich bevindt bij een zelf veroorzaakt einde van de beschaving. Het is weinig geweten maar nooit eerder stond de klok zo dicht bij middernacht, het uur dat symbool staat voor een planetaire catastrofe. Ruim driekwart eeuw na Hiroshima en Nagasaki zijn kernwapens helemaal terug van nooit weggeweest. Wereldwijd staan er meer dan 13.000 opgesteld. Kernwapenstaten zijn volop bezig met de modernisering van hun arsenalen en weigeren samen met NAVO-lidstaten toe te treden tot het nieuwe VN-verdrag dat kernwapens verbiedt. De NAVO bestickert zichzelf zonder blozen als een nucleaire alliantie. En België? Officieel is ons land een niet-kernwapenstaat. Maar we bewaren wel Amerikaanse kernwapens die we met eigen gevechtsvliegtuigen moeten inzetten als daartoe beslist wordt. Dit boek is een abc van de kernwapenproblematiek en een pleidooi voor een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld. Want er is geen tijd te verliezen.

"Het is niet de vraag of kernwapens ooit gebruikt zullen worden, maar wanneer dat zal gebeuren" - interview met Ludo De Brabander - Knack.be (23/06/2022) - lezen

Biografie

Voorwoord door Tom Sauer Inleiding 1. De fabel van de nucleaire afschrikking en de mythe van MAD 2. De atoomgeheimen ontrafeld en de mogelijkheid van een kernbom onderzocht 3. Het Manhattan Project en de bom getest 4. Van atoomaanval naar wapenwedloop 5. Over nucleaire intimidatie en atoomdiplomatie 6. Het listige non-proliferatieregime en de TPNW-hoop 7. Wapenbeheersing: vallen, opstaan en weer vallen 8. Modernisering van de kernwapenarsenalen 9. Hypersonische wapens 10. De kernwapenpolitiek van de NAVO 11. Het TPNW, de NAVO en België Epiloog Noten Bibliografie

Inhoudsopgave

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, Knack.be, De Wereldmorgen, en Mo*.
Pieter Teirlinck is medewerker van Vrede vzw, een organisatie die al jaren campagne voert tegen kernwapens.

Details

EAN :9789462673588
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatie datum :  04-07-2022
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :225 mm
Breedte :151 mm
Dikte :20 mm
Gewicht :352 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :140
Keywords :  kernwapens;navo;oorlog;vredesbeweging;wapenwedloop