Gehechtheid in beeld View larger

Gehechtheid in beeld

Handleiding video-interactiebegeleiding voor professionals in de adoptienazorg

9789088504983

Verkrijgbaar

Handboek en naslagwerk over het inzetten van video-interactiebegeleiding in adoptiegezinnen. Met veel praktijkvoorbeelden en gebaseerd op de jongste wetenschappelijke inzichten en een jarenlange ervaring.

More details

82,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij SWP
Year 2014, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 492p.

More info

Voor ieder kind is een veilige gehechtheidsrelatie met ouders/verzorgers van essentieel belang en de basis voor een gezonde ontwikkeling. Hiervoor is het nodig dat ouders sensitief en responsief zijn: dat ze de behoeftes van hun kind zien en begrijpen en adequaat reageren. Dit is voor ouders niet altijd even makkelijk, zeker niet voor adoptie- en pleegouders waarvan het kind al een geschiedenis met meerdere verlieservaringen en vaak ook verwaarlozing achter de rug heeft. Bovendien is bij niet-biologisch ouderschap geen sprake van een vanzelfsprekende band.
Video-interactiebegeleiding (VIB) helpt (adoptie/pleeg)ouders vaardigheden te ontwikkelen om een veilige gehechtheidsrelatie met hun kind op te bouwen.

Havermans en Verheule beschrijven in deze handleiding met veel voorbeelden uit de praktijk, de methodiek Video-interactiebegeleiding en gehechtheid bij adoptie. Ze besteden aandacht aan basiscommunicatie, de verschillende vormen van gehechtheid, gehechtheidsrepresentaties en de 'bouwstenen van hechting'. Ze vertalen theorie naar de praktijk van alledag: hoe kun je gehechtheid op videobeelden herkennen en wat kunnen adoptieouders doen om hun kind te ondersteunen in zijn ontwikkeling en het achterstanden te laten inhalen. Daarnaast komen belangrijke onderwerpen zoals rouw, stress- en emotieregulatie, gedragsproblematiek en traumaverwerking aan bod. Ook beschrijven zij de combinatie van VIB met de Sherborne Samenspel bewegingspedagogiek voor adoptiekinderen die voor het opbouwen van een veilige gehechtheidsrelatie extra lichaamsgerichte begeleiding nodig hebben.

Gehechtheid in beeld is zowel een opleidingsboek als een naslagwerk voor (video-interactie)begeleiders van adoptie- en pleeggezinnen en van groepsleiders in vervangende gezinssituaties. De praktische beschrijving van gehechtheid, adoptiespecifieke onderwerpen en de methodiek 'Sherborne Samenspel' maakt het ook interessant voor professionals die niet met VIB werken, zoals pedagogen, psychologen, maatschappelijk werkers, gezinsbegeleiders en Sherborne Samenspel bewegingspedagogen.

Auteurs

Anny Havermans


Corinne Verheule