Strijdlawijt View larger

Strijdlawijt

Honderd jaar werkmansliederen

9789491297526

Sold out

Arbeidersliederen uit de periode 1848-1948, gekaderd in hun historische context. Met teksten en partituren.

More details

Data sheet

Uitgeverij EPO
Year 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 285p.

More info

Woord vooraf door Geert van Istendael

Het arbeiderslied is een invloedrijk onderdeel van de muzikale en poëtische traditie van de negentiende en twintigste-eeuwse volkscultuur. Dit boek verzamelt teksten en muziek van een aantal arbeidersliederen uit de periode 1848-1948 en kadert ze in hun historische context.

Mannen en vrouwen, Walen en Vlamingen, jongeren en ouderen hebben met hun liederen een eigen literatuur gecreëerd. Ze verhalen over de ellende van de lange arbeidsdag, over honger en kou, over materiële en morele uitbuiting. Maar tegelijkertijd getuigen de liederen ook van de strijdbaarheid van de arbeiders, van de hardnekkige wil om niet meer te buigen.

Veel arbeidersliederen zijn ondertussen vergeten. Andere zijn bewust uit het collectieve geheugen gewist. Maar helemaal uit te wissen was de stem van het volk blijkbaar niet. Het arbeiderslied leeft vandaag nog steeds voort in het repertoire van koren en volkszangers. Het heeft niets ingeboet aan actualiteitswaarde en herleeft geregeld in straten en op pleinen bij acties en herdenkingen. Het liet zijn sporen na in het werk van artiesten als Bob Dylan, Bruce Springsteen, Mikis Theodorakis, Billy Bragg, Wannes Van de Velde en vele anderen.

Auteurs

- Collectief Vive la Sociale!