Het draagbare paradijs View larger

Het draagbare paradijs

Wereldzangeressen en wereldverhalen van bij ons

9789064454509

Sold out

Een boek over zingen in de lage landen met stemmen uit verre landen

More details

Data sheet

Uitgeverij EPO
Year 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

More info

Negen wereldzangeressen brengen hun verhaal over weggaan, wegvluchten, weg moeten en weg willen. Over hoe ze hier zijn beland en geland. Met en zonder koffers.

Een boek over zingen in de lage landen, met stemmen uit verre landen. Over wat het is thuis te zijn en toch niet thuis. En over waar dat dan wel is: thuis. Over waarom ze zingen en hoe ze dat beetje paradijs vinden op een podium of aan de rand van een meer. Over hoe je over de hele wereld een eigen paradijs zoekt en het in die koffer zit, die je de hele tijd meesleurt.

Gerry De Mol tekende de verhalen op in de huiskamers van de dames. Hij begeleidde hen op gitaar en andere snaarinstrumenten bij de opname van hun favoriete liedje. Zo maken de stemmen van de zangeressen op de cd bij dit boek, samen met de portretfotos van Patrick De Spiegelaere, de verhalen af.

Met Chantal Taliké Gellé, Madagaskar - Marlène Dorcena, Haïti - Minyeshu Kifle Tedla, Ethiopië - Cécile Kayirebwa, Rwanda - Laila Amezian, Marokko/België - Beverly Jo Scott, VS - Mieke Delanghe, België - Naira Mnoian, Armenië - Ghalia Benali, Tunesië.

Over de CD

  1. Minyeshu Kifl e Tedla: Noero (tekst en muziek: Minyeshu Kifl e Tedla) Een liedje over het leven: ik probeer het te aanvaarden zoals het is.
  2. Marlène Dorcena: Malfi ni (traditioneel) Een Malfi ni is een wat ongedefi nieerde vogel, het kan een buizerd zijn of een fregatvogel, hij is in de Haïtiaanse volksvertellingen het toonbeeld van sluwheid.
  3. BJ Scott: The Great White Ghost (tekst en muziek: Beverly Jo Scott) Ik zou dit liedje dagenlang kunnen zingen.
  4. Mieke Delanghe: And so it goes (tekst en muziek: Billy Joël) My silence is my self-defence. (mijn zwijgen is mijn zelfverdediging)
  5. Cécile Kayirebwa: Rwanda (tekst en muziek: Cécile Kayirebwa) Hoewel ik je verlaten heb, Rwanda, ben ik je niet ontvlucht.
  6. Laila Amezian: Lilac Wine (tekst en muziek: James Shelton) Omdat Nina Simone en Jeff Buckley het zo mooi zongen.
  7. Chantal Taliké Gellé: Sija (tekst en muziek: Dada de Fort Dauphin) Geschreven door mijn broer, het gaat over onze grootmoeder, over wat een mooie vrouw zij was.
  8. Naira Mnoian: Bradyaga (tekst en muziek: Naira Mnoian) Het verhaal van een vrouw die in een vagebond verandert.
  9. Ghalia Benali: Nari (improvisatie op het woord nari) Nari betekent zowel vuur als vrouw, dat zegt genoeg zeker?

Gerry De Mol speelt gitaar (1, 2, 3, 6, 7, 8), dobro (4) en divan saz (9). BJ Scott speelt gitaar op track 3.

Arrangementen Gerry De Mol, behalve track 3 (BJ Scott) en 9 (Gerry De Mol & Ghalia Benali).

Geproduceerd door Gerry De Mol. Opgenomen in de Global Daknam Home Studio, behalve track 5 (bij Cécile Kayirebwa thuis) en track 3 (opgenomen door Michel Gudanski).

Mastering door Stef van Alsenoye.

Informatie over de zangeressen vindt u onder "auteur" (klik op de tab bovenaan deze pagina).

Auteurs

Gerry De Mol


Patrick De Spiegelaere