Einstein en de kunst van het zeilen


Nederlands | 14-06-2019 | 175 pagina's

9789088502071

Paperback / softback


  Lees de eerste pagina's

€ 34,00

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro




Korte beschrijving/Annotatie

Einstein en de kunst van het zeilen neemt je mee op een enerverende zoektocht naar de rol van de leidinggevende. Van dit managementboek zijn ruim 37.500 exemplaren verkocht!

Tekst achterflap

14e DRUK | MEER DAN 50.000 EXEMPLAREN VERKOCHT Einstein en de kunst van het zeilen neemt je mee op een enerverende zoektocht naar de rol van de leidinggevende. Nieuwsgierige, onderzoekende en uitdagende vragen brengen je op het spoor van het leiderschap van de nieuwe tijd. Diverse denksporen helpen je te ontdekken wat leiderschap voor jou kan zijn. Dat maakt Einstein en de kunst van het zeilen tot een uniek lees- en werkboek. Einstein... Op je tocht word je vergezeld door de grote denker Einstein: de personificatie van de vasthoudende onderzoeker en briljante vragensteller. Einstein voert je langs thematische hoofdstromen: wat zijn de centrale vragen rond leiderschap vandaag? Je staat stil voor momenten van reflectie: welke persoonlijke kenmerken maken mij tot een goede leidinggevende? Je ontdekt verschillende perspectieven op het fenomeen leiderschap: wat is voor een leidinggevende van belang om echt notitie van te nemen? ...en de kunst van het zeilen De vraag is niet hoe je (in het algemeen) een excellent leidinggevende kunt zijn, de vraag is hoe juist jij een excellent leidinggevende kunt zijn. Je persoonlijke kracht en het krachtenveld binnen je organisatie bepalen je mogelijkheden. Je lijkt op de zeiler, die zijn eigen kennis, kunde, vaardigheid en ervaring inzet, maar ook gebruik weet te maken van de elementen in het eco-systeem, zoals weer en wind, eb en vloed. Dit boek biedt een aantal theoretische kaders uit de Transactionele Analyse, Group Relations Theory en de Systeem- en Communicatietheorie. Het is echter vooral een handreiking bij de zoektocht naar en de worsteling met de rol van de leidinggevende in een snel veranderende omgeving.

Slogan/Promotie

Een man zag eens een vlinder, die bezig was zich uit zijn cocon los te maken om in een prachtige nieuwe gedaante ter wereld te komen. Vol medelijden pakte hij zijn zakmesje en sneed het weefsel voorzichtig los. Toen nam hij het diertje in zijn handen en wierp het hoog in de lucht. Tot zijn verbijstering dwarrelde het hulpeloos wentelwiekend naar de grond, niet in staat om te vliegen. Onbedoeld had hij het diertje beroofd van de levensnoodzakelijke oefeningen om te kunnen vliegen. Einstein en de kunst van het zeilen neemt je mee op een enerverende zoektocht naar de rol van de leidinggevende. Nieuwsgierige, onderzoekende en uitdagende vragen brengen je op het spoor van het leiderschap van de nieuwe tijd. Diverse denksporen helpen je te ontdekken wat leiderschap voor jou kan zijn. Dat maakt Einstein en de kunst van het zeilen tot een uniek lees- en werkboek. Einstein... Op je tocht word je vergezeld door de grote denker Einstein: de personificatie van de vasthoudende onderzoeker en briljante vragensteller. Einstein voert je langs thematische hoofdstromen: wat zijn de centrale vragen rond leiderschap vandaag? Je staat stil voor momenten van reflectie: welke persoonlijke kenmerken maken mij tot een goede leidinggevende? Je ontdekt verschillende perspectieven op het fenomeen leiderschap: wat is voor een leidinggevende van belang om echt notitie van te nemen? ...en de kunst van het zeilen De vraag is niet hoe je (in het algemeen) een excellent leidinggevende kunt zijn, de vraag is hoe juist jij een excellent leidinggevende kunt zijn. Je persoonlijke kracht en het krachtenveld binnen je organisatie bepalen je mogelijkheden. Je lijkt op de zeiler, die zijn eigen kennis, kunde, vaardigheid en ervaring inzet, maar ook gebruik weet te maken van de elementen in het eco-systeem, zoals weer en wind, eb en vloed. Dit boek biedt enkele theoretische kaders uit de Transactionele Analyse, Group Relations Theory en de Systeem- en Communicatietheorie. Het is echter vooral een handreiking bij de zoektocht naar en de worsteling met de rol van de leidinggevende in een snel veranderende omgeving. Aanvullend op het boek is er een interactieve website: alberteinstein.nl

Biografie

Anne de Graaf is al vele jaren gefascineerd door de vraag hoe mensen (leidinggevenden en medewerkers) in organisaties en bedrijven op de meest adequate wijze hun rol kunnen oppakken. In zijn werk als adviseur bij advies- en managementbureau BMC (Leusden) en opleidingsmanager van de BMC academie (Amersfoort) is die zoektocht wat hem drijft. Op die zoektocht wordt hij graag vergezeld door Klaas Kunst, directeur van BMC. Samen publiceerden zij artikelen, brochures en boeken over the state of the art , waar het gaat om leiderschapvraagstukken. De BMC academie is, met als paradepaardje de uiterst succesvolle opleiding Persoonlijk Leiderschap (zie www.bmc.nl/academie) , het platform waarop BMC met haar klanten in gesprek wil zijn over de leuke en lastige kanten van de leiderschaprol. In de opleiding (en ook in de andere programma s) wordt veel gebruik gemaakt van het communicatie- en persoonlijkheidsmodel van de Transactionele Analyse, van de Systeem- en Communicatie Theorie en van het denken uit de wereld van Grouprelations. Anne de Graaf studeerde theologie in Amsterdam en werkte een aantal jaren op een school voor Mavo/Havo/VWO. Vervolgens werkte hij een aantal jaren aan de Hogeschool Holland als docent Leerlingbegeleiding/Schooldecanaat. De afgelopen 10 jaar was hij in dienst van BMC, een bureau dat als geen ander hart heeft voor de publieke zaak . Anne werkt met hart en ziel voor onderwijs, zorg, welzijn en overheid. Leiderschap en communicatie zijn de thema s die als een rode draad door alle publicaties van Klaas Kunst lopen. Een groot deel van de artikelen over deze onderwerpen schreef hij samen met Anne de Graaf, collega en opleidingsmanager van de BMC Academie. In alle publicaties staat de worsteling centraal om theorievorming te verbinden met de werkelijkheid van alledag. Het streven is theorie zo toegankelijk en bruikbaar te maken dat er in alle lagen van een organisatie praktisch mee te werken valt. Een gezamenlijke taal draagt ertoe bij de top van een organisatie te verbinden met het hart: de werkvloer. Klaas Kunst is directeur van het advies- en managementbureau Bestuur- en Management Consultants (BMC) in Leusden. De 1.200 adviseurs van BMC, experts op het gebied van de lokale overheid, onderwijs en gezondheidszorg leveren door advisering, interim- management, training en coaching een bijdrage aan het verbeteren van de publieke sector. Klaas Kunst studeerde Nederlands in Groningen en werkte lange tijd in het onderwijs. Die achtergrond verklaart zijn belangstelling voor taal en communicatie. Inmiddels heeft hij een lange staat van dienst als adviseur, trainer en coach in de wereld van het onderwijs, de zorg en de overheid. Advies dient, naar zijn mening, altijd bij te dragen aan verbetering voor de leerling, de patiënt en de burger.

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Om te beginnen... 11 Hoofdstromen Kwaliteiten van een moderne leider Leiderschap Hoofdstroom 1: De taak van de leider 15 Denkspoor 1: Leiderschap, maar dan anders 18 Denkspoor 2: Leidinggeven aan samenwerken 20 Denkspoor 3: Begrenzingen en mogelijkheden 22 Denkspoor 4: Vensters op de organisatie 24 Vragen stellen Hoofdstroom 2: Betere antwoorden door betere vragen 27 Denkspoor 1: Vragen stellen 28 Denkspoor 2: Vragen in soorten en maten 29 Denkspoor 3: Attributie 30 Denkspoor 4: De juiste vragen op het juiste moment 32 Rol Hoofdstroom 3: Worstelen met de rol 37 Denkspoor 1: Een idee in je hoofd 38 Denkspoor 2: Een rol is niet… 39 Denkspoor 3: Verkenning van het systeem 41 Denkspoor 4: Spiegels en vensters 43 Spiegels Reflecties op de persoon die je bent Vensters op de wereld Spiegel 1: ‘t Is maar hoe je het bekijkt! 47 Denkspoor 1: Ik ben OK, jij bent OK 48 Denkspoor 2: Geen vrolijk beeld? 51 Denkspoor 3: Het gezonde venster 52 Communicatiestijlen Spiegel 2: Intenties versus effecten 55 Denkspoor 1: Ik-toestanden 56 Denkspoor 2: Egogram 58 Denkspoor 3: Transacties 61 Werkstijlen Spiegel 3: Als wat kan ook moet! 65 Denkspoor 1: Te veel van het goede 66 Denkspoor 2: In elk verwijt schuilt kwaliteit 70 Denkspoor 3: Toegang of afgang? 71 Emoties Spiegel 4: Een bron van energie?! 73 Denkspoor 1: De vijf B’s 74 Denkspoor 2: Wat is nodig? 75 Denkspoor 3: Non-verbale signalen 76 Einstein Basisboek BW-deel1-r3.indd 5 1/10/11 9:53:47 AM Grenzen Spiegel 5: Tot hier en niet verder? 79 Denkspoor 1: Vragen aan de grens 79 Denkspoor 2: Grenswerkwoorden 81 Denkspoor 3: Van extern naar intern 82 Script Spiegel 6: Als we later groot zijn 85 Denkspoor 1: Een rode draad 85 Denkspoor 2: Cultuur 88 Denkspoor 3: Organisatiecultuur 89 Strooks Spiegel 7: Waar je aandacht aan geeft, groeit! 91 Denkspoor 1: Briljant of lastig? 92 Denkspoor 2: Een schot in de roos? 94 Denkspoor 3: De mythe van de schaarste 95 Coaching Spiegel 8: Een Ondefinieerbaar proces over Ongrijpbare problemen met een Onvoorspelbare afloop? 99 Denkspoor 1: Bekwaam en bereid! 100 Denkspoor 2: Kijken met een breedhoeklens 102 Denkspoor 3: Provocatieve coaching 104 Ondernemerschap Spiegel 9: Lef tonen en risico’s nemen! 107 Denkspoor 1: Ondernemende mensen zijn overal... 108 Denkspoor 2: Een kwestie van gevoel?! 109 Denkspoor 3: Excelleren! 110 Vensters Perspectieven op het systeem waarin je werkt Teamwerk Venster 1: Wij bouwen een kathedraal 115 Denkspoor 1: Gezond verstand-conclusies 116 Denkspoor 2: Adrenaline en warmte 117 Denkspoor 3: Je eerste team! 119 Spel Venster 2: Zo gaat het hier nou altijd! 123 Denkspoor 1: Spelletjes 123 Denkspoor 2: Zie-je-wel-isme 125 Denkspoor 3: Omgaan met de beschikbare tijd 126 Omstanders Venster 3: Deel van de oplossing? 131 Denkspoor 1: Probleem of oplossing? 131 Denkspoor 2: Op de tribune of in het veld? 132 Denkspoor 3: Veranderen of veranderd worden? 134 Miskenning Venster 4: Veranderen is een proces… 137 Denkspoor 1: Gedrag is beslissend 138 Denkspoor 2: Voor welk probleem is dit de oplossing? 138 Denkspoor 3: Passiviteit 141 Einstein Basisboek BW-deel1-r3.indd 6 1/10/11 9:53:47 AM Contractmanagement Venster 5: Zeggen wat je doet en doen wat je zegt! 143 Denkspoor 1: Expliciet én impliciet 143 Denkspoor 2: Verwarring? 146 Denkspoor 3: Steeds weer contracten 146 Driehoekscontract Venster 6: Tussen afstand en nabijheid 149 Denkspoor 1: Duidelijkheid van twee kanten 150 Denkspoor 2: Afstand en nabijheid 151 Denkspoor 3: Voordelen van een contract 152 Sturing Venster 7: Binding en discipline 153 Denkspoor 1: Urgent of belangrijk? 153 Denkspoor 2: Controlerende belangstelling 154 Denkspoor 3: Contact gaat voor contract 155 Overdracht Venster 8: Hier en nu of ... toen en daar? 159 Denkspoor 1: Ouwe koek? 160 Denkspoor 2: Onder de oppervlakte... 161 Denkspoor 3: Hoopvol 162 Organisatiecultuur Venster 9: Het verhaal van de organisatie 165 Denkspoor 1: Gedrag is communicatie 166 Denkspoor 2: Observatieperspectief 168 Denkspoor 3: De buitenkant 169 Bedankt! 171 Literatuur 173

Details

EAN :9789088502071
Auteur: 
Uitgever :SWP, Uitgeverij B.V.
Publicatie datum :  14-06-2019
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :259 mm
Breedte :201 mm
Dikte :15 mm
Gewicht :500 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :175