Het dekoloniseringsparcours


Nederlands | 11-12-2019 | 180 pagina's

9789462671799

Paperback / softback


€ 19,90

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro




Korte beschrijving/Annotatie

Lucas Catherine brengt het historisch correcte verhaal achter het Congolees koloniaal erfgoed in België en maakt de balans op van de acties tegen deze monumenten. 

Tekst achterflap

Een vakantie in Congo zit er voor weinig Belgen in. Te riskant, te duur en te beperkte rondreismogelijkheden. Maar in België naar Congo reizen: dat kan je al wandelend en met het openbaar vervoer. Dat is te danken aan Congolees erfgoed dat hier is bewaard gebleven. Dit boek vertelt het verhaal achter de monumenten en ander koloniaal erfgoed. Het is een tocht door heel ons land, van Aarlen tot Blankenberge, van Diksmuide tot Luik, en van Antwerpen en Brussel tot Gent en Oostende. Lucas Catherine voorziet de officiële koloniale geschiedschrijving van een historisch correcte voetnoot en helpt je die geschiedschrijving waar nodig van zijn voetstuk te halen. Hij maakt ook de balans op van de acties tegen koloniale monumenten en vertelt waarom we onze koloniale geschiedenis moeten herschrijven. Een andere visie op ons koloniaal verleden, want de kolonisatie heeft niet alleen massa’s mensen vermoord, de koloniale geschiedschrijving heeft ook vaak de waarheid vermoord.

Biografie

Lucas Catherine (1947) schrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak en leefde enkele jaren in de Arabische wereld.

Inhoudsopgave

Voorwoord door Walter Zinzen - Woord vooraf - Deel 1. Wandelen langs Kongolees erfgoed in België - Inleiding. Monumenten in dienst van de nationale identiteit en van de kolonisatie - België - Congo - Brussel-Stad - Het Koningsplein - De Brederodestraat en omgeving - Kaderstuk. De Koninklijke Schenking, een Kongolese erfenis - De achterkant van het Paleis - Matonge - Kaderstuk. Woeste tegen Daens en inboorlingen - De Meeûssquare en Montoyerstraat - Kaderstuk. Vandervelde: van aanklager tot kolonialist - De Warande - Het Jubelpark - Albert Thys - Het Kongomonument - De arcaden - Etterbeek - Tervuren - De Tervurenlaan - De wereldtentoonstelling - Het Kongolees dorp - Met de tram naar Kongo - Het museum - Kaderstuk. Het museum gedekoloniseerd? - Kaderstuk. Een wandelend monument: de Kongolese olifant - Schaarbeek - Het dorp dat rijk werd door Kongo - De Kongolese Weermacht - Vorst, Sint Gillis en Ukkel - Kaderstuk. De erfenis van Tombeur - Laken - Het Koninklijk Domein en de Koninklijke Serres - Een vergeten hoekje: de koninklijke tuinen - Elsene - Nog eens Brussel-Stad - Cinema Kongo - De bananenwijk - Oostende - Langs de zeedijk - Langs de Koninginnelaan - Blankenberge - Diksmuide - Antwerpen - Kongorijkdom in Antwerpen - Kaderstuk. Het menu van de kolonisatie - De Kongozuil in het Stadspark - Het Zuid - Wilrijk - Elders in Vlaanderen en Wallonië - Halle - Gent - Mechelen - Geraardsbergen - Spa - Aarlen - Vielsalm - Bergen - Dalhem en Namen: twee onbekende musea - Musée Communale Générale Thys in Dalhem - Musée Africain in Namen - Arquennes - Deel 2. Beeldenstorm - Weg met de koloniale beelden, weg met Leopold II? - Het algoritme van de koloniale geschiedschrijving - Stap één: het begin van de kolonisatie - Stap twee: een eerste kritiek - Stap drie: het algoritme veranderen: de beschavingsmythe ontkrachten - Stap vier: het algoritme veranderen: dekoloniseer de geschiedenis - Een beschavingsoorlog? - Vorstendommen in westelijk Kongo - De Azande-sultanaten - De koperrijken in het zuidoosten - Kaderstuk. De kopereters - Mushaidi Ngelengwa alias Msiri, de man die van geen Belgen wou weten - Kaderstuk. Thinking Black - Koppensneller Storms verovert Marungu - Kaderstuk. Menselijke resten als trofee - De kruistocht tegen de ‘Arabieren’ in Oost-Kongo - De Swahili: van de kust tot in Oost-Kongo - Kaderstuk. Munten in Kilwa - Het leven in Maniema - Van Swahili tot ‘Arabier’ - Oorlog! Een kruistocht of gewoon economische controle? - Bijlagen 231 Een koloniale prelude: de achttiende-eeuwse slavenhandel in Brussel en Oostende - Kaderstuk. De familie Walckiers in Brussel - Chronologie van Kongo - Brusselse straatnamen die naar Kongo verwijzen - Bronnen

Details

EAN :9789462671799
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatie datum :  11-12-2019
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :204 mm
Breedte :128 mm
Dikte :24 mm
Gewicht :308 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :180