Leefklimaat in de klinische forensische zorg View larger

Leefklimaat in de klinische forensische zorg

Verkrijgbaar

Dit boek beschrijft de moeilijke taak van sociotherapeuten in de gesloten psychiatrische zorgen en TBS om een sociaal-pedagogisch klimaat neer te zetten vanuit recent wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat werken op de groep 'werkt'.

More details

44,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij SWP
Year 2013, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 376p.

More info

In Nederland worden cliënten en patiënten in de gesloten psychiatrische zorg en TBS, die vaak een bedreiging voor zichzelf en anderen vormen, of ernstige delicten hebben gepleegd, behandeld op leefgroepen, begeleid door hbo-opgeleide sociotherapeuten (groepswerkers). Zij hebben de moeilijke taak om dagelijks een balans te vinden tussen flexibiliteit in therapeutisch handelen (nodig voor herstel) en controle (nodig om chaos en agressie op de groep te voorkomen).

Met hun vakkennis en ervaring zijn ze in staat ernstig ontregelde mensen weer te stabiliseren en contact te leggen. Medewerkers en cliënten/patiënten vormen samen een sociaal-pedagogisch leefklimaat op de groep, een belangrijke voorwaarde voor herstel.

Dit boek beschrijft de moeilijke taak ('misschien wel het moeilijkste werk ter wereld') van sociotherapeuten op de leefgroep om dat sociaal-pedagogisch klimaat neer te zetten vanuit recent wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat werken op de groep 'werkt'.

Het boek is bedoeld voor het hbo 'Werken in Gedwongen Kader' en voor de vakmensen op de leefgroep zelf, ter ondersteuning van hun werk.

Gerelateerde titels

Auteurs

Peer van der Helm


Uta Kröger


Petra Schaftenaar


Jaap van Vliet