Goed werk View larger

Goed werk

Verkenningen van normatieve professionalisering

9789066658981

Sold out

Een verkenning van de normatieve professionalisering in diverse werkvelden, zowel theoretisch als praktisch.

More details

Data sheet

Uitgeverij SWP
Year 2008, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

More info

Professionals en professionaliteit staan volop in de aandacht. Er is maatschappelijk debat over de positie van professionals. Bestaat er in onze cultuur nog wel genoeg waardering voor het wezenlijke van hun werk? Geeft onze markteconomie hen genoeg ruimte om naar eer en geweten hun beroep uit te oefenen? De professionals in sectoren als zorg, onderwijs en dienstverlening voelen zich bekneld door regels en management. Dit roept vanzelf vragen op over professionaliteit. Wat is eigenlijk het kenmerkende van professies? Geldt de beknelling voor alle aspecten van professionaliteit? Is professionaliteit wel denkbaar zónder eer en geweten?

Normatieve professionalisering verwijst naar goed werk doen, en dat is meer dan je werk goed doen. Goed werk is niet alleen technisch, maar ook moreel juist. Het vraagt van professionals bezinning: op hun maatschappelijke rol, op hun relatie met de mensen voor wie ze werken, op de morele en politieke werking van hun vakkennis.

Deze bundel verkent de normatieve professionalisering in diverse werkvelden, zowel theoretisch als praktisch. Twintig auteurs behandelen een keur van verwante themas en verbinden professionele praktijken vaak op verrassende wijze met theoretische en methodische inzichten.

Goed werk is bestemd voor professionals die hun werk willen onderzoeken, voor onderzoekers en studenten, voor managers, politici en regelgevers voor iedereen die wat grondiger mee wil denken over de belangrijke rol die professionals in ons leven hebben.

Auteurs

Gaby Jacobs


Ruud Meij


Van dezelfde auteur:

Hans Tenwolde


Yanaika Zomer