Eer View larger

Eer

Leven met eergedrag en eerverlies

9789062245208

Verkrijgbaar

Tien verhalen van slachtoffers die verschillende aspecten van eergerelateerd geweld breed aan bod brengen. Met een analyse door de auteur. Voorafgegaan door een theoretisch deel.

More details

37,50 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij Jan van Arkel
Year 2002
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 496p.

More info

'Eer' levert in allochtone gezinnen vaak scheve gezagsverhoudingen. Vaders en zonen zijn eerbewakers; vrouwen en dochters moeten gehoorzaam zijn. De verleiding is dan groot om misbruik te maken van die macht. Mannen mishandelen en misbruiken hun vrouwen; vaders of broers plegen incest met dochters of zussen.

Echter, echtgenotes en dochters hebben hun 'agency'. Zíj bepalen als machtigen of ze de eerschande onthullen of niet. Mannen proberen onthulling te voorkomen met escalerend geweld. Elk beroep van daders op cultuur of traditie is onterecht: zij zijn zelf de eerschenders.

Bij onthulling kan de dader alles verliezen: zijn vrouw die zijn eer vormt , kinderen, de achting van de familie en de gemeenschap, zijn eigenwaarde. Maar onthulling kan ook slecht aflopen voor het slachtoffer. Zij wordt verstoten of eermoord dreigt. Vaak is het de familie die toch de vrouwen de schuld geeft.
Eer bevat hartverscheurende verhalen van vrouwen van verschillende afkomst in allerlei omstandigheden. Bea Lalmahomed analyseert en verklaart elk verhaal en ontwikkelt daarbij een nieuwe visie op eergedrag en agency. Dit boek is onontbeerlijk voor slachtoffers, hun familie en vrienden, voor opvang, politie, justitie, buurtwerkers, (huis)artsen, decanen en wetenschappers.

Het boek Eer heeft een theoretisch deel en een deel met tien verhalen van slachtoffers. Die zijn zo gekozen dat de verschillende aspecten van eergerelateerd geweld breed aan bod komen. Dit is uniek materiaal van een orde die nooit is gepubliceerd. Niet alleen doen de vrouwen en meisjes zelf hun verhaal over de moeilijke onderwerpen verkrachting en incest, elk verhaal wordt vervolgens door de auteur geanalyseerd volgens het door haar ontwikkelde agencybegrip en emotie-analyse-model. Dit levert een schat aan praktische inzichten voor het hele veld. Voor het onderwijs is dan het theoretische deel nog van groot belang.

Het belang van het boek is o.a. gelegen in: het bereiken / beschrijven van groepen slachtoffers die nu niet bereikt / gezien worden, het geven van een nieuwe visie op seksueel geweld in relatie tot eer, het introduceren van het begrip agency en het emotie-analysemodel, het bieden van een effectieve aanpak van de problematiek aan de hulpverlening.

Bea Lalmahomed voegt met haar boek nieuwe dimensies toe aan de bestaande aanpak, die het verdienen ruime aandacht te krijgen.

Auteurs

Bea Lalmahomed