Houvast


Nederlands | 28-03-2017 |

9789088505973

Paperback / softback


€ 24,00

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro




Tekst achterflap

Houvast laat je zien wat er nodig is om met kinderen met autisme contact te maken en hoe je aan kunt sluiten op hun prikkelverwerking. Waarom werkt het om met deze kinderen mee te spelen in hun spel en op hun voorwaarden? Dat biedt houvast en daar liggen de mogelijkheden om hun kwaliteiten en leervermogen te ontwikkelen.

Het boek gaat uitgebreid in op prikkelverwerkingsproblemen en dyspraxie, waardoor het deze kinderen vaak niet lukt te laten zien dat ze iets wel begrijpen. Ze hebben moeite om gericht te handelen en leren minder van hun fouten, ze verdwalen in hun hoofd. Een helpende (ouder)hand, afgestemd op de uitvoerende vaardigheden (executieve functies), helpt hen om tot gerichter handelen te komen en succeservaringen te hebben. Ons onderwijssysteem en opvoedingsideeën staan vaak haaks op wat deze kinderen nodig hebben.

De auteur reikt talloze zeer bruikbare handvatten aan om de juiste afstemming te vinden, het contact met het kind te versterken en het leervermogen van een kind aan te spreken.
Het meeste impact hebben de reacties van opvoeder/hulpverlener: "Als je open en zonder oordelen bent, komt een kind met autisme naar je toe". Het laatste deel gaat daarom over jezelf en hoe je je gevoelens als stress, onzekerheid en machteloosheid om kunt zetten in kracht en vertrouwen.

Op verrassende wijze schrijft Anneke Groot, moeder van een zoon met autisme en ruim 15 jaar gewaardeerd deskundige op het gebied van contact en autisme, over haar inzichten. Ze vertelt met veel levendige praktische voorbeelden. Een prachtig boek voor ouders en professionals.

Kinderen met autisme gebruiken hun zintuigen anders dan 'normale' kinderen. Voelsprieten (lees: prikkels) staan altijd 'aan' en daarom kunnen ze jou feilloos 'lezen'. Contactgericht spelen en leren maakt gebruik van die voelsprieten en de mogelijkheden van je bijzondere kind om te communiceren. Een enorme belangrijke stap naar herkenning en acceptatie.
Anja en Paul Haarhuis

Er zijn veel therapieën voor kinderen met autisme; voor mij zijn dat parels. Contactgericht spelen en leren is het snoer dat al die parels verbindt.
Een ouder

Anneke Groot biedt met haar boek Houvast een hoopvol perspectief en geeft veel bruikbare inzichten om tot een liefdevolle en effectieve benadering te komen. Voor mij heel herkenbaar, want als geen ander weet ik dat het contact met kinderen met autisme vaak anders verloopt dan je verwacht en dat je handvatten nodig hebt om je kind te bereiken. En als dat dan lukt, kun je daar heel veel kracht uit halen.
Aaltje van Zweden, Voorzitter Stichting Papageno

Inhoudsopgave

Eén: Ter introductie 7 Uit ons leven gegrepen 7 Inleiding 9 Voor alle kinderen 11 Opzet 11 Twee: Wat is autisme? 15 Uit ons leven gegrepen 15 Autisme algemeen 17 Prikkelverwerking 21 Zintuigen 22 Zintuiglijke informatieverwerking 25 Alertheid en zelfregulatie 26 Executieve functies/ uitvoerende vaardigheden 29 Intelligentie en leerstrategieën 34 Sociale vaardigheden 36 Overzicht van hoofdstuk twee 37 Drie: Wat kun je doen? 41 Uit ons leven gegrepen 41 Inleiding 43 In contact spelen 44 Technieken voor contact 49 Uitnodigen tot leren 76 Hoe het bij ons in de speelkamer begon 87 Moeilijk te begrijpen gedrag 89 Overzicht van hoofdstuk drie 101 Vier: Houding 105 Uit ons leven gegrepen 105 Inleiding 107 Eigen kracht en eigen regie 108 Een leerproces zonder goed of fout 109 Je houding ontwikkelen 110 Je houding en autisme 116 Contact maken 117 Het uitnodigen tot leren 140 Moeilijk te begrijpen gedrag 144 Ten slotte 147 Overzicht van hoofdstuk vier 148 Vijf: Tot besluit 151 Had ik dit ooit kunnen dromen? 151 De methode Contactgericht Spelen en Leren 152 Stichting Horison 156 Noten 157 Over de auteur 159

Details

EAN :9789088505973
Auteur: 
Uitgever :SWP, Uitgeverij B.V.
Publicatie datum :  28-03-2017
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :230 mm
Breedte :160 mm
Dikte :11 mm
Gewicht :287 gr
Status : Bestelbaar