Privacy Script View larger

Privacy Script

De invloed van architectuur op sociale interactie in woongebouwen

9789068686586

Verkrijgbaar

Over de relatie tussen architectuur en sociale interactie. Met praktische voorbeelden wordt uitgelegd hoe controle over interactie werkt in theorie en praktijk.

More details

26,50 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij Thoth
Year 2016
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 224p.
Extra 250 illustraties

More info

Het onderwerp van deze publicatie is de relatie tussen architectuur en sociale interactie. In steden bestaan ongeschreven regels die de wijze structureren waarop mensen hun onderlinge contacten afstemmen op hun omgeving. Op een koude, winderige plek nemen mensen minder tijd voor een gezellig kletspraatje dan bij een knapperend haardvuur. Niet alleen de fysieke omgeving, ook de sociale context bepaalt hoe mensen met elkaar omgaan. Hoe openbaarder een plek is, hoe groter de kans dat je er mensen tegenkomt die je niet kent, hoe meer privé de plek is, hoe vertrouwder het voor de meeste mensen aanvoelt.

Communicatie en privacy zijn daardoor met elkaar verbonden begrippen en de vraag die de auteurs zich stellen is: hoe kan de architectuur dit faciliteren? Bij woongebouwen met meerdere appartementen zijn de problemen en oplossingen complex, met name omdat er veel ruimtes liggen tussen de woning en de straat. Deze ruimtes worden op efficiëntie in ruimtegebruik en veiligheid bij ontruimingen ingericht, maar niet of nauwelijks op hun rol als facilitator van interactie. Aan de hand van praktische voorbeelden wordt uitgelegd hoe deze controle over interactie werkt, zowel in theorie als in de praktijk.

Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Auteurs

Harmen van de Wal


Machiel van Dorst


Theresia Leuenberger


Esther Vonk


Evelien van Vugt