Goed wonen View larger

Goed wonen

Geschiedenis van een keurmerk

9789068686395

Verkrijgbaar

Eind jaren 40 wilde Stichting Goed Wonen het Nederlandse interieur bevrijden van de wansmaak. Naast veel lezenswaardige en hilarische voorbeelden, geeft dit boek antwoord op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen.

More details

15,00 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij Thoth
Year 2015
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 112p.
Extra 31 x 25 cm - ruim 100 afbeeldingen in kleur en zwart-wit

More info

‘Een eiken rookstoel is fout; rotanmeubels zijn goed. Bloemetjesbehang en zware gordijnen zijn fout; witte muren en frisse tinten zijn goed. Harmonieert deze melkfles niet met uw interieur? Dan is het tijd uw interieur te vervangen door een licht en modern geheel!’

Met dergelijke instructies wilde de Stichting Goed Wonen eind jaren veertig het Nederlands interieur bevrijden van de wansmaak. De achterliggende gedachte was dat met het doelmatiger maken van de huishouding en de inrichting, de vrouw ruimte zou krijgen om zich te richten op de ontplooiing van alle gezinsleden. Met een tijdschrift, lezingen en een eigen meubellijn gaven de samenwerkende architecten, ontwerpers, meubelfabrikanten en distributeurs te kennen hoe men diende te wonen.

Bekende namen als Stam, Rietveld, Gispen, Pastoe, Auping, Metz & Co en de Bijenkorf deden mee. Om de twijfelaar over de streep te trekken, richtte de stichting stijlkamers in volgens de principes van Goed Wonen.

In Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk wordt – naast veel lezenswaardige en hilarische voorbeelden – antwoord gegeven op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen. Die traditie werkt nog steeds door in de moderne wooncultuur. Zo is de massaproductie van lichte en verplaatsbare meubels, die we kennen van Ikea, via een directe lijn verbonden aan de idealen van Goed Wonen.

Auteurs

Noud de Vreeze (red.)