Gemotiveerd leren en lesgeven


Nederlands | 22-06-2020 | 168 pagina's

9789046907337

Paperback / softback


€ 24,95

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro




Tekst achterflap

Als leerlingen gemotiveerd zijn, zijn ze betrokken en nieuwsgierig en beter in staat om te gaan met uitdagingen en tegenslagen. Ook halen gemotiveerde leerlingen vaak betere schoolresultaten. In de praktijk blijkt echter dat de motivatie van leerlingen gedurende hun schoolloopbaan afneemt. Ze vinden het saai op school en zijn minder betrokken bij schoolse taken. Gemotiveerd leren en lesgeven zet motivatieprocessen helder uiteen en geeft aan wat je als leraar zelf kunt doen om de intrinsieke motivatie van leerlingen te stimuleren.

De theoretische uitgangspunten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, worden concreet gemaakt door casussen van klassensituaties uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Ook krijgt de lezer praktische tips en suggesties aangereikt om zelf uit te proberen, bijvoorbeeld in de vorm van checklists en voorbeelden van leraarsgedrag. De teksten worden afgewisseld met ‘vragen ter overdenking’, waarin de lezer wordt uitgedaagd om na te denken over de eigen schooltijd, de eigen motivatie, de wijze waarop hij of zij handelt in de klas en het effect van dit gedrag op leerlingen. Verder wordt er verdiepende informatie gegeven voor wie meer wil weten over een bepaald onderwerp.

In de tweede druk is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd over het voorkomen van storend gedrag en de rol van motivatie daarbij. Sinds de invoering van passend onderwijs kampen leraren steeds vaker met gedragsproblemen van leerlingen, wat leidt tot meer stress en werkdruk. Dit hoofdstuk gaat over oorzaken van storend gedrag in de klas en wat leraren kunnen doen om dit te voorkomen. Met praktische voorbeelden en concrete tips, ontleend aan de zelfdeterminatietheorie, krijgt de lezer handvatten om storend gedrag in de klas te voorkomen. Bovendien is de tweede druk voorzien van meer praktijkvoorbeelden en opdrachten en meer informatie over het bevorderen van motivatie, zelfregulatie en evalueren.

Dit boek is bedoeld voor studenten van de pabo en lerarenopleiding en voor leraren in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs die hun onderwijs zo willen inrichten dat leerlingen op een gemotiveerde manier leren.

Anje Ros is lector Goed Leraarschap, Goed Leiderschap aan de Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Jos Castelijns is lector Eigentijds toetsen en beoordelen in het onderwijs aan de Hogeschool De Kempel in Helmond. Anne-Marieke van Loon werkt als associate lector Leren met ict bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Kris Verbeeck werkt als senior onderwijsadviseur bij M&O-groep in Helmond.

Details

EAN :9789046907337
Auteur: 
Uitgever :Coutinho
Publicatie datum :  22-06-2020
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :239 mm
Breedte :170 mm
Dikte :11 mm
Gewicht :298 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :168