Algemene fonetiek View larger

Algemene fonetiek

Verkrijgbaar

Dit boek geeft antwoord op praktische vragen over klank en spraak tegen de achtergrond van de systematiek van de menselijke taal.

More details

45,95 € tax incl.

Data sheet

Uitgeverij Coutinho
Year 2016, 4de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 463p.

More info

Hoe maken mensen spraakklanken, lettergrepen, woorden en zinnen? Wat kan er fout gaan bij het spreken en luisteren, bijvoorbeeld als gevolg van een buitenlands accent of een spraakstoornis? Wat zijn de akoestische eigenschappen van klanken, woorden en zinnen? Welke verschillen in klank, ritme en melodie zijn voor een luisteraar belangrijk, en hoe kunnen we daar achter komen? Hoe kunnen we computers leren spreken en verstaan?

Algemene fonetiek geeft antwoord op deze praktische vragen tegen de achtergrond van de systematiek van de menselijke taal. De fonetiek is een multidisciplinair onderzoeksgebied dat raaklijnen heeft met onder meer fysiologie, psychologie, taalwetenschap en informatica. Vooral door de mogelijkheden die de informatica biedt, heeft het vak de laatste jaren een hoge vlucht genomen.

Deze vierde druk is geactualiseerd. Zo is er aandacht voor het DIVA-model dat tegenwoordig een belangrijke rol speelt bij de modellering van het proces van spraakproductie. Ook gaan de auteurs in op het begrip ‘complexiteit van spraakklanken’ en is er aandacht besteed aan argumenten tégen de motortheorie van spraakwaarneming. Ook de laatste relevante resultaten van Blizzard 2013 worden gepresenteerd.

Het boek is bedoeld voor hbo- en universitaire studenten aan taal- en logopedie opleidingen, maar ook voor (aankomende) docenten, onderzoekers en professionals in moderne talen, logopedie, algemene taalwetenschap, spraaktechnologie en toegepaste taalwetenschap.

Auteurs

A.C.M. Rietveld


V.J. van Heuven