De trein van boos naar middel


Nederlands | 17-07-2012 |

9789088502606

Paperback / softback


€ 25,00

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro




Tekst achterflap

De trein van Boos naar Middel is een in de praktijk gevormd model dat succesvol wordt gebruikt door onderwijzers, psychologen, verpleegkundigen, coaches, mediators en managers. Het is een gespreksmethode voor iedereen die iemand wil helpen die klem zit in negatieve emoties. 'De trein' biedt een simpel (maar niet eenvoudig) systeem om vanuit die negatieve positie te komen tot positieve actie. Een houvast in woelige omstandigheden.

De trein van Boos naar Middel is gefundeerd op de methode 'oplossingsgericht werken'. Die methode is creatief, praktisch en optimistisch. Zo ook dit boek. Het is een avontuurlijke tocht langs plekken waar de schrijvers hun ervaring hebben opgedaan: een opvang voor zwerfjongeren, een school, een psychiatrische kliniek, een gezin met een moeilijke puber, de coaching van een jonge wedstrijdzwemster.

Ondertussen wordt het oplossingsgerichte gedachtengoed binnenste buiten gekeerd. De baron van Münchhausen komt langs, maar ook John Nash, wiens biografie verfilmd is als 'a beautifull mind'. Elmo uit Sesamstraat doet mee, maar ook een onderzoek naar het effect van denken in metaforen. Dat heeft allemaal iets met elkaar te maken.

De trein van Boos naar Middel is een boek dat u op ideeën brengt. Het is bedoeld om associatief te lezen. Onderweg zult u denken: "wat grappig, wat een onzin, waar halen ze dát nu weer vandaan, wat interessant". Maar vooral: "hmmm, daar kan ik misschien iets mee....dit doet me denken aan....". En als u die alinea er dan nog eens bij pakt op een bewolkte dag, dan is het goed.

De trein van Boos naar Middel voorkomt niet dat U gesprekken moet voeren over moeilijke onderwerpen. Het helpt U tijdens deze gesprekken wel een heel eind op weg.

Biografie

Frank van den Berg (1951) werkte van 1975 tot 1987 als journalist. Hij schoolde zich om tot psychiatrisch verpleegkundige en werkte tot 2002 in verschillende functies bij een psychiatrisch ziekenhuis. Hij schoolde zich bij met de studie gezondheidswetenschappen in Maastricht. Sinds 2002 werkt hij als psycholoog in de jeugdzorg. In al deze verschillende functies heeft hij les gegeven en trainingen verzorgd. Zo gaf hij journalistieke vaardigheden aan de Hogeschool Rotterdam en was hij hoofddocent van de opleiding psychiatrisch case management bij het scholingsinstituut RINO in Amsterdam. Ernst Bouweriks (1964) werkte van 1986 tot 1998 als hulpverlener bij verschillende organisaties voor jeugdzorg en jeugdpsychiatrie. Als afdelingsmanager gaf hij tot 2006 leiding aan veel verschillende vormen van jeugdzorg. Sindsdien is hij werkzaam als regiomanager in deze sector. Vanaf 1998 geeft hij trainingen in en buiten de jeugdzorg en een aantal jaren heeft hij als docent gewerkt in het HBO. Hij heeft zich in 2003 bijgeschoold als mediator en verzorgt individuele coaching. In 2004 hebben Ernst Bouweriks en Frank ‘Buro Pro Ago’ opgericht. Daarmee geven zij trainingen in oplossingsgericht werken voor hulpverleners die omgaan met moeilijke mensen. Ze ontwikkelden onder meer een oplossingsgerichte methode ‘deëscalatie’ voor professionals die kinderen met gedragsproblemen helpen opvoeden. Ze gaven trainingen aan hulpverleners die gezinnen moeten begeleiden waar kinderen in de knel zitten terwijl de ouders niet makkelijk benaderbaar zijn of zoveel problemen hebben dat ze geen uitweg meer zien. Ze hielpen een aantal GGDen bij het opzetten van de hulpverleningsvormen ‘gezinscoaching’ en ‘bemoeizorg’ en trainden de medewerkers daarin. Met intern begeleiders en zorgadvies teams van basisscholen ontwikkelden ze een methode om de samenwerking te verbeteren in de driehoek ouders-leerkracht-kind.

Inhoudsopgave

Inleiding 9 1 De trein en zijn stationnetjes 13 2 Woorden 21 3 Dromen en daden 31 4 Weten en niet weten 41 5 Station Boos 53 6 Station Zorgen 63 7 Station Wensen 71 8 Station Doelen 83 9 Station Middel 99 10 Het koppelen van treinen 109 11 Stremmingen 121 12 Mier schiet te hulp 133 Literatuur 141

Details

EAN :9789088502606
Auteur: 
Uitgever :SWP, Uitgeverij B.V.
Publicatie datum :  17-07-2012
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :230 mm
Breedte :159 mm
Dikte :10 mm
Gewicht :253 gr
Status : Bestelbaar