EPO op Facebook EPO op Facebook

geschiedenis

cover Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten

Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten
Tobias Schiff

In zinnen die lezen als verzen vertelt Tobias Schiff over zijn lange tocht langs de concentratiekampen van Hitler. Een ontroerende getuigenis. Een literaire ontdekking, aldus Arnon Grunberg in zijn voorwoord.

cover Kongo

Kongo
Een voorgeschiedenis
Lucas Catherine

Dit is het verhaal van toen Congo nog gewoon Kongo met hoofdletter K heette. Een relaas uit een periode toen men nog geloofde dat kolonisatie vooruitgang betekende en blanken nog een heel andere kijk op zwarten hadden.

cover Malcolm X

Malcolm X
Fikry El Azzouzi

Meer dan een halve eeuw na zijn dood blijft Malcolm X, formerly known as Malcolm Little, een icoon en cultheld in hetzelfde rijtje als Che en Lumumba. Dit boek wekt hem weer tot leven.

cover BelgiŽ

BelgiŽ
Een mťnage ŗ trois
Guido Fonteyn

Een bundeling van 3 essentiŽle boeken van Guido Fonteyn: Over de taalgrens, Grensgebied en Vlaanderen, Brussel, WalloniŽ. Samen een averechtse wandeling doorheen de geschiedenis van ons complexe land.

cover Jihad en kolonialisme

Jihad en kolonialisme
Lucas Catherine - Kareem El Hidjaazi

Een rit door een paar honderd jaar westerse maatschappelijke en culturele agressie in de moslimwereld. Met een bijdrage van Kareem el Hidjaazi een Brusselse moslim die vanuit BelgiŽ naar het Midden-Oosten trok.

cover Psychogenocide

Psychogenocide
Psychiatrie, kunst en massamoord onder de nazi's
Erik Thys

In dit baanbrekend boek geeft Erik Thys de genocide van de nazi's op hun eigen burgers met een psychiatrische problematiek of handicap ťťn naam en vele gezichten. En legt een verrassende link met de beroemde nazitentoonstelling Entartete Kunst waarin rassenhaat, haat tegen de modernen en haat tegen psychisch kwetsbare personen samenkwamen.

cover Natan Ramet

Natan Ramet
Mens, kampnummer, getuige
Ronny Vandecandelaere

Natan Ramet overleeft Birkenau. Dit boek evoceert de gruwelijke geschiedenis, maar ook hoe hij na de Shoah rechtkrabbelt en getuigt. Een verhaal over verwerken maar nooit vergeten.

cover In naam van de FŁhrer

In naam van de FŁhrer
Lydia Chagoll

Met fotodocumenten en een verzameling treffende teksten, citaten uit nazi-publicaties, voert dit boek naar het hart van het beestachtig systeem.

cover Democratie als dodelijk exportproduct

Democratie als dodelijk exportproduct
Een geschiedenis van de Amerikaanse buitenlandpolitiek
William Blum

In zijn levenswerk beschrijft Blum de geschiedenis van het belangrijkste exportproduct van de VS: democratie, of beter de Amerikaanse versie ervan, kapitalisme. Ondanks de humor een zeer verontrustend boek.

cover Fabiola en Franco

Fabiola en Franco
De marionet en de dictator
Anne Morelli

Met geschiedkundige werken, krantenartikels en archiefstukken in de hand toont Morelli niet alleen aan hoe generaal Franco Boudewijn en Fabiola in de watten legde, maar ook hoe ons toenmalige vorstenpaar tot het bittere einde met Franco bevriend bleef en zelfs een zielsverwant in hem zag. Een boekje open over Leiders bij de Gratie Gods.

cover De Slag om Madrid

De Slag om Madrid
Manuel Chaves Nogales

1936. Franquistische troepen omsingelen Madrid, de regering vlucht, maar de inwoners blijven zich drie jaar lang verzetten. Dit boek biedt een caleidoscopisch perspectief van deze bloedige bladzijde uit de Spaanse geschiedenis.

top
 

Overzicht

alle boeken in de rubriek geschiedenis

Verwacht

Een geschiedenis van sociaal werk

Een geschiedenis van sociaal werk - Dries Claessens

De mythe van de goede oorlog

De mythe van de goede oorlog
Amerika en de Tweede Wereldoorlog - Jacques R. Pauwels

Tien dagen die de wereld deden wankelen

Tien dagen die de wereld deden wankelen - John Reed